Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект Закону про інформацію від влади: зведення для обгрунтованості політичного вибору можуть оприлюднитися у будь-якому випадку

3 листопада 2010, 09:30
772
0
Реклама

Група народних депутатів від фракції ПР внесла законопроект № 7321 про зміни до законодавчих актів відносно доступу до публічної інформації.

Проектом Закон "Про інформацію" викладається в новою редакції. Інформація за проектом є будь-якими даними, які можна зберегти на матеріальних носіях або відобразити в електронному вигляді. Якщо вона створена на засоби держбюджету, то вважається держвласністю. Розрізняється достовірна (об'єктивна, адекватна) інформація і недостовірна, а також дезинформація - навмисно недостовірна.

Персональними даними вважаються дані не лише про фізичну особу, яка ідентифікована (встановлено), але про особу, яка може бути ідентифіковано.

Відкритою вважається уся інформація, не віднесена законом до категорії інформації з обмеженим доступом. Інформацією з обмеженим доступом серед іншого не можуть бути:

- дані про встановленні фактів порушення прав і свобод людини і громадянина (але не відомості про порушення?);

- дані про незаконні дії органів державної влади, місцевого самоврядування, їх посадовців;

- засновницькі документи і документи, що дозволяють займатися підприємницькою діяльністю;

- інформація по усіх формах держзвітності;

- відомості про склад працюючих, їх зарплату, наявність вакантних місць.

Конфіденційною інформацією є та, режим доступу до якої встановлюється власниками (окрім суб'єктів владних повноважень)службовою - та, доступ до якої обмежений законом, але яка при цьому не є таємницею. До службової відноситься і конфіденційна, передана у володіння суб'єктам владних повноважень (вони не можуть віднести таку інформацію до відкритої).

Суспільно необхідна інформація може поширюватися, незважаючи на обмежений до неї доступ, і без згоди власника. Такий вважається інформація, що представляє громадський інтерес, і право (суспільства) знати яку переважає над потенційною шкодою від її поширення.

До суспільно необхідної інформації безумовно віднесена, окрім іншого, інформація, що дозволяє зробити обгрунтований політичний вибір і що запобігає порушенню прав людинивведення громадськості в оману.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини