Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховна Рада дала можливість стратегічним підприємствам розстрочити свої борги перед Пенсійним фондом

9 вересня 2010, 16:20
640
3
Реклама

Парламент ухвалив Закон "Про скорочення заборгованості перед Пенсійним фондом України підприємств, що мають стратегічне значення, і вуглевидобувних підприємств і відновленні пенсійних прав їх працівників" (на основі законопроекту № 4218).

Скорочувати заборгованість згідно з ухваленим законом шляхом розстрочки будуть для підприємств, що входять в затверджений Кабміном перелік стратегічних для української економіки і безпеки держави. Розстрочці підлягає (на підставі договорів з Пенсійним фондом) як заборгованість по сплаті страхових внесків, так і по сумах штрафів і пені.

Сума недоїмки може бути розстрочена на період до 60 календарних місяців з дня укладення договору. Порядок розстрочки встановлюється урядом, проте обов'язковою умовою буде надання страхувальником (тобто підприємством) гарантії банкуіншій фінансовій організації, страховій організації. У разі ухвалення рішення про розстрочку недоїмки, пеня і штрафи більше не нараховуються.

Розстрочені суми підлягають сплаті рівними частинами. Розстрочка оформляється під відсотки які, проте, за загальним правилом не сплачуються, але підлягають сплаті при розірванні договору про розстрочку. Останнє матиме місце у разі нової недоїмки, ліквідації підприємства або визнання його неплатоспроможним.

Період, за який розстрочена недоїмка, враховується в системі персоніфікованого обліку внесків як період, за який страхові внески сплачені у повному об'ємі, що захистить права працівників підприємств.

На той же термін в 60 днів може бути розстрочена сума пені і штрафів на підставі договору, який підлягає укладенню одночасно з договором про розстрочку недоїмки. У випадку достроковою сплати підприємством розстрочених сум штрафів і пені відбувається їх часткове списання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини