Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ про ПДВ під час переходу предмета запоруки у власність кредитора

1 вересня 2010, 13:45
1008
1
Реклама

Державна податкова адміністрація в листі № 14416/7/16-1517-26 роз'яснила питання обкладення ПДВ при реалізації закладеного майна.

Перехід майна до заставодержателя в рахунок погашення кредиту на підставі рішення суду (старанної служби і так далі) на думку ДПАУ прирівнюється до постачання і у заставника - платника ПДВ виникають податкові зобов'язання.

Якщо закладене майно при цьому далі використовуватиметься заставодержателем у своїй діяльностісума ПДВ не включається в податковий кредит. Якщо ж об'єкт запоруки оприбуткований на балансі з метою подальшого продажу - заставодержатель має право на податковий кредит.

Згідно підпункту 7.2.6 Закону "Про податок на додану вартість" основою для нарахування податкового кредиту є податкова накладнаяка має бути видана боржником-заставником. При відмові боржника в її видачі кредитор має право подати у зв'язку з цим скаргу (при подачі декларації по ПДВ)яка буде основою для нарахування податкового кредиту. До скарги додаються копії розрахункових документів, що свідчать про сплату ПДВ.

Якщо ж кредитор у момент придбання права власності не визначився з приводу подальшого використання колишнього об'єкту запоруки, податковий кредит може бути сформований пізніше, у момент фактичного використання об'єкту запоруки в операціях оподаткувань.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини