Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ: коли при зменшенні статутного капіталу АТ платиться податок на прибуток

22 квітня 2010, 14:33
1423
0
Реклама

ДПАУ у своєму листі від 18 березня 2010 року № 5502/7/15-0517 розглянула питання оподаткування операцій, пов'язаних зі зменшенням статутного капіталу акціонерних товариств (зокрема - банків).

Зменшення може відбуватися за рахунок зниження номінальної вартості акцій і за рахунок викупу частини акцій у їх власників з метою подальшого анулювання. Відповідно до роз'яснення ДПАУ, до складу валового доходу не включаються (і на прибуток не оподатковуються) суми коштів або вартість майна, що поступають платникові податків як прямі інвестиції або реінвестиції в корпоративні права, емітовані таким платником (підпункт 4.2.5 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств").

Проте відмова акціонерів від відшкодування збитків при зниженні номінальної вартості акцій породжує дохід АТ згодне підпункту 4.1.6 Закону.

Якщо ж АТ відшкодовує акціонерам збитки (що передбачено ст. 39 Закону "Про господарські суспільства")пов'язані зі змінами статутного капіталу, тобто частково повертає їм їх вклади, валових витрат у такого суспільства не виникає.

Що стосується зменшення статутного капіталу банку, здійснюваного тимчасовим адміністратором за угодою з НБУ з метою забезпечення участі держави в капіталізації банку (в порядку Закону № 639 від 31 жовтня 2008 року)то тут вимоги законодавства про відшкодування шкоди акціонерам відсутні. Банк може їх не відшкодовувати і на суму зменшення номінальної вартості акцій дохід у банку не виникає.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини