Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Окремі питання розкриття банківської таємниці: парламентський комітет рекомендує Раді ухвалити законопроект у цілому

Реклама

Комітет ВР з питань правової політики поінформував, що розглянув на своєму засіданні 22 жовтня 2024 року проєкт Закону № 9235 «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо окремих питань розкриття банківської таємниці та заходів щодо встановлення опіки над майном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, або особи, зниклої безвісти за особливих обставин», підготовлений до розгляду Верховною Радою в другому читанні, та за підсумками розгляду ухвалив рішення: рекомендувати Парламенту ухвалити його в другому читанні та в цілому у редакції, запропонованій Комітетом.

Законопроєкт було розроблено з метою забезпечення законодавчих передумов включення до переліку підстав розкриття банками банківської таємниці випадків застосування санкцій, зазначених у рішеннях уповноважених органів державної влади, розгляду справ щодо захисту інтересів України як держави, а також вжиття нотаріусами заходів щодо встановлення опіки над майном фізособи, яка визнана безвісно відсутньою, або особи, зниклої безвісти за особливих обставин.

Документом передбачено внести ряд змін до Цивільного кодексу та законів «Про нотаріат», «Про банки і банківську діяльність» та «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин».

Змінами запропоновано:

  • визначити порядок встановлення нотаріусами опіки над майном фізособи, яка визнана безвісно відсутньою, а також особи, зниклої безвісти за особливих обставин;

  • розширити перелік осіб, яким банки розкриватимуть інформацію, що становить банківську таємницю, зокрема, передбачити її розкриття: на запити нотаріусів для вчинення нотаріальної дії з вжиття заходів щодо встановлення опіки над майном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, або особи, зниклої безвісти за особливих обставин.

Зазначається, що в разі ухвалення законопроєкту реалізація його положень дасть змогу близьким особам, зокрема, членам сім'ї фізособи, яка визнана безвісно відсутньою чи зниклою безвісти за особливих обставин, отримувати від нотаріуса свідоцтво про встановлення опіки над майном вказаних осіб, а також забезпечити захист прав та інтересів України в закордонних юрисдикціях під час розгляду справ, пов'язаних з відшкодуванням шкоди, завданої внаслідок міжнародного збройного конфлікту на території України.

За матеріалами прес-служби Апарату ВР

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Юристе, поспішай! Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Інноваційний функціонал на основі АІ для legal research, повна база законодавства, судової практики й аналітики для юриста. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини