Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Кабмін пропонує внести зміни до КПК у частині використання техзасобів е-комунікацій при надісланні запитів про міжнародне співробітництво

Реклама

Кабінет Міністрів як суб'єкт законодавчої ініціативи зареєстрував у Верховній Раді проєкт Закону № 12140 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо використання технічних засобів електронних комунікацій при надісланні запитів про міжнародне співробітництво».

Про те, що передбачає зазначена законодавча ініціатива, розповів Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді.

Законопроєкт спрямований на вдосконалення наявних механізмів надіслання запитів у межах міжнародного співробітництва у кримінальних справах та нормативне закріплення можливості надіслання запиту в межах міжнародного співробітництва у кримінальних справах за допомогою технічних засобів електронних комунікацій у випадках, коли це передбачено міжнародним договором або за домовленістю між уповноваженими (центральними) органами запитуючої та запитуваної сторін.

Проєктом Закону запропоновано:

  • закріпити в статті 99 Кримінального процесуального кодексу, що до документів у межах кримінального процесуального законодавства належать матеріали, отримані внаслідок здійснення під час кримінального провадження заходів, передбачених чинними міжнародними договорами, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою, у тому числі ті, що надійшли за допомогою технічних засобів електронних комунікацій. Зазначається, що це дасть змогу використовувати документи, що надійшли за допомогою технічних засобів електронних комунікацій в порядку міжнародного співробітництва у кримінальних справах, у процесі доказування та встановлення фактів чи обставин під час кримінального провадження;


  • внести зміни і доповнення до статей 548, 558, 575 КПК, якими передбачити право уповноважених (центральних) органів у випадках, передбачених міжнародним договором України, або за домовленістю з іноземною державою надсилати та приймати до виконання запити про міжнародне співробітництво виключно за допомогою технічних засобів електронних комунікацій з подальшим надісланням запиту в паперовій формі тільки на прохання запитуваної сторони. Якщо форма правового співробітництва та вид запитуваної процесуальної дії не дозволяють виконати запит, що надійшов за допомогою технічних засобів електронних комунікацій (наприклад вручення документів), виконання такого запиту здійснюється виключно за умови його отримання в паперовій формі.

Найзручніший моніторинг судових справ - у новій LIGA360. Ви зможете обрати саме ті параметри, які потрібно вам: за напрямами судочинства, інстанціями, з правовою позицією тощо. Замовте презентацію комплексного інформаційно-аналітичного рішення LIGA360 прямо сьогодні.

Юристе, поспішай! Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Інноваційний функціонал на основі АІ для legal research, повна база законодавства, судової практики й аналітики для юриста. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини