Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кримінальний кодекс змінять з урахуванням положень Римського статуту: Закон ухвалено

Реклама

9 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт № 11484 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього». Докладніше про документ можна дізнатися тут.

Голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк роз'яснила, що Кримінальний кодекс змінять з урахуванням положень Римського статуту, який нещодавно ратифікувала Україна (детальніше). Зокрема, в українському законодавстві з'являться визначення покарання за геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії, а також будуть прописані зміни до процедури їх розслідування.

За словами Олени Шуляк, Римський статут - угода про створення Міжнародного кримінального суду, який має юрисдикцію притягати до відповідальності за воєнні злочини, злочин агресії й геноцид. Україна підписала його ще у 2000 році, але так і не ратифікувала. Це відбулося тільки 24 серпня 2024 року, тому ухвалення 9 жовтня змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів - логічне продовження ратифікації.

Також суд визнав, що Уряд України довів існування систематичних порушень прав українців з початку окупації росією Криму в лютому 2014 року. Це важливий етап та результат на шляху до притягнення агресора до міжнародно-правової відповідальності.

Парламентарка додала, що у червні поточного року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав злочини росії, скоєні нею в Криму після 27 лютого 2014 року. Це може стати пусковим механізмом для низки інших важливих судових рішень на міжнародному рівні щодо порушення країною-агресором норм міжнародного права, зокрема й міжнародних трибуналів.

Хочете збільшити шанси на успіх у суді? Спробуйте нову LIGA360! Пошук подібних рішень, АІ-прогнозування на основі позовних вимог, експертні роз'яснення та інші інноваційні можливості. Замовте презентацію прямо зараз.

Юристе, поспішай! Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Інноваційний функціонал на основі АІ для legal research, повна база законодавства, судової практики й аналітики для юриста. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини