Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки зобов'яжуть надавати інформацію про фінансові операції за запитом Нацполіції: ухвалено Закон

Реклама

На засіданні 8 жовтня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні як Закон законопроєкт №11043 щодо удосконалення функцій НБУ з державного регулювання ринків фінансових послуг.

Про це повідомив народний депутат від фракції «Слуга Народу», голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, зазначивши, що цей Закон серед іншого допоможе боротися з різними фінансовими шахрайствами,

Раніше ми писали, що у допрацьованому до другого читання законопроєкті містяться такі основні положення:

  • щодо зобов'язання банків та інших фінансових установ надавати інформацію за запитом Нацполіції, зокрема дані фінансових операцій та напрямки, куди кошти перераховувались;

  • об'єднані кредитні спілки зможуть залучати кредити від іноземних донорів у валюті;

  • доопрацьовано механізм приєднання кредитних спілок, що дозволить багатьом з чинних сьогодні маленьких кредитних спілок продовжити свою діяльність, приєднавшись до більш розвинених та організованих кредитних спілок і так розділити з більш спроможними спілками адміністративні витрати на ведення бізнесу та інше.

Голова Комітету ВР уточнив, що у законопроєкті до другого читання були відпрацьовані механізми реагування надавачами платіжних послуг у разі отримання запиту від Нацполіції щодо ознак кримінального правопорушення у здійснених платіжних операціях.

«Передбачається, що такі процедури допоможуть визначити місцезнаходження зловмисників та напрямок, куди кошти перераховувалися до моменту зняття готівки», - зазначив парламентар.

Також, додав він, передбачено можливість швидкого викриття неналежних користувачів карток, так званих, «дроперів», які надають свої картки зловмисниками для перерахування вкрадених коштів.

Крім того, зазначається, що змінено підходи до того, які саме платіжні послуги, що надаються операторами мобільного зв'язку, будуть вважатися обмеженими платіжними. Зміни враховують позиції, досягнуті в результаті доопрацьвання та погоджені комітетом, операторами мобільного зв'язку та регулятором платіжних систем - Нацбанком.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.    

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини