Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

Якщо ви приватний інвестор, який планує інвестувати в Україні або власник бізнесу, який хоче ефективно структурувати власні активи, вам обов'язково варто купити корпоративний інвестиційний фонд (КІФ) або створити КІФ.

Що таке КІФ? Це акціонерне товариство, яке провадить виключно інвестиційну діяльність, регулюється спеціальним Законом України «Про інститути спільного інвестування», може залучати до інвестиційного портфелю широкий перелік активів, дозволених чинним законодавством України.

Ось 10 причин купити корпоративний фонд:

1) Легко адмініструвати. Корпоративний фонд не має персоналу. Діяльність корпоративного фонду супроводжується компанією з управління активами, яка має відповідну ліцензію. А це означає, що завжди в розпорядженні власника КІФ досвідчена команда менеджерів КУА, яка надасть професійні консультації та поради щодо інвестування, організує процес придбання або продажу активів, виплату дивідендів, несе відповідальність за ведення обліку та подання звітності до державних органів тощо.

2) КІФ має особливості оподаткування податком на прибуток. Кошти інвесторів та всі доходи, отримані корпоративним фондом на ці кошти, не включаються в базу оподаткування податком на прибуток. Ефективно побудована структура володіння компаніями з використанням корпоративного фонду не лише зменшує податкове навантаження на групу компаній, а й дозволяє реінвестувати прибуток з мінімальними витратами.

3) Захист капіталу. Право власності на корпоративний фонд підтверджується випискою з рахунку в цінних паперах, де обліковуються права на цінні папери КІФ. Для переоформлення права власності потрібно подати депозитарній установі розпорядження на переказ цінних паперів. Оскільки депозитарна установа проводить верифікацію власника акцій КІФ перед відкриттям рахунку в цінних паперах - це унеможливлює спроби неправомірної зміни власника акцій фонду з боку третіх осіб.

4) Механізм контролю за діяльністю компанії з управління активами. Законом передбачено створення наглядової ради у корпоративному інвестиційному фонді, що забезпечує повний контроль за діяльністю компанії з управління активами та КІФ. Правильно організована робота наглядової ради забезпечує 100% контроль учасників фонду за активами КІФ та роботою КУА.

5) КІФ є юридичною особою і окремим суб'єктом права. Право власності на активи, які купує КІФ, оформляється на корпоративний фонд. Власник КІФ може в будь-який момент замінити компанію з управління активами.

6) Можливість надавати відсоткові позики. Венчурні корпоративні інвестиційні фонди можуть фінансувати під відсоток компанії, де вони є власниками (частка 10% і більше). Можливість фінансування компаній в борг дозволяє ефективно перерозподіляти капітал між компаніями групи та фінансувати компанії, які потребують поповнення обігових коштів.

7) Прозора структура власності. Структура власності групи компаній, побудована з використанням КІФ, є прозорою, дозволяє проходити міжнародний аудит, та виплачувати офіційні доходи власникам бізнесу у вигляді дивідендів від КІФ.

8) Швидкий запуск процесу інвестування. Придбання готового КІФ, дає можливість інвестору швидко почати інвестувати в активи, адже зміна власника КІФ та внесення інформації до державного реєстру займає до 7 днів, тоді як створення КІФ з нуля може займати до 3-х місяців.

9) Широкий перелік активів, в які можна інвестувати. Активи венчурного корпоративного фонду можуть складатись з грошових коштів, банківських металів, цінних паперів, об'єктів нерухомості та незавершеного будівництва, майбутніх об'єктів нерухомості та спеціальних майнових прав на них, корпоративних прав, прав вимоги та інших активів, передбачених законом України. До переліку активів венчурного КІФ можуть належати боргові зобов'язання, які бувають оформлені векселями, заставними, договорами відступлення прав вимоги, позики, та в інший спосіб, не заборонений законом України.

10) Заведення інвестицій без постійного внесення змін до єдиного державного реєстру юридичних осіб. З метою залучення коштів спільного інвестування достатньо зареєструвати проспект емісії додаткового випуску цінних паперів на ту емісію цінних паперів, яка необхідна для реалізації інвестиційного проєкту або ж структурування активів. Цінні папери інвестиційного фонду розміщуються протягом всього строку діяльності Фонду, і внесення інвестором коштів до капіталу КІФ вже не потребуватиме проведення ніяких реєстраційних дій.

Венчурний корпоративний фонд по праву став найкращим інструментом для структурування бізнесу в Україні.

Завдяки його ключовим особливостям КІФ дозволяє побудувати структуру бізнесу, де капітал між компаніями в групі ефективно перерозподіляється. Венчурний корпоративний фонд надає можливість фінансувати в борг ті компанії, які потребують фінансової підтримки.

Як же побудувати структуру володіння корпоративними правами з використанням КІФ?

1. Для початку потрібно створити корпоративний фонд або придбати готовий КІФ. Створення венчурного корпоративного фонду це процес, який потребує певних знань законодавства та триває від 2,5-3 місяців. Придбання готового фонду дозволяє швидко почати структурування групи компаній. Вже протягом тижня з дати купівлі КІФ будуть внесені зміни до державних реєстрів і власник фонду буде зазначатись кінцевим бенефіціарним власником фонду.

2. Обрати на укласти договір з компанією з управління активами. При виборі КУА для КІФ обов'язково слід дослухатись до порад експертів, що спеціалізуються на управління активами. Фахівці КУА «ІНВЕСТ-ТАНДЕМ» дають 10 поряд як обрати КУА для корпоративного фонду та бути задоволеними якістю послуг: https://itandem.com.ua/how-to-choose-amc/

3. При побудові структури обов'язково слід враховувати вимоги антимонопольного законодавства, яке діє в Україні. Купівля часток в компаніях, у разі якщо в результаті отримується контроль на діяльність компанії, є концентрацією. Необхідно перевіряти порогові показники учасників концентрації перед проведенням угоди, щоб уникнути можливих штрафів з боку Антимонопольного комітету України.

4. Придбати в активи венчурного КІФ частки операційних компаній у розмірі не менше 10 %.

Побудована з використанням КІФ структура бізнесу дозволить залучити внутрішні резерви для розвитку бізнесу, завдяки зниженню податкового навантаження на компанії, поліпшить та пришвидшить рух капіталу між компаніями групи, дозволить у будь-який момент виплачувати дивіденди кінцевому бенефіціарному власнику структури.

Юлія Задубинна,

засновник, ген. директор

КУА "ІНВЕСТ-ТАНДЕМ"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини