Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Встановлення відповідальності за злочинне переслідування (сталкінг): законопроєкт готують до першого читання

Реклама

Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності готує до розгляду в першому читанні проєкт Закону № 12088 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» щодо встановлення відповідальності за злочинне переслідування (сталкінг)», поданий народним депутатом Володіною Д. А. та ін.

Метою законопроєкту є посилення захисту осіб, які постраждали від домашнього насильства, виокремлення та встановлення відповідальності за такий вид насильства, як злочинне переслідування (сталкінг).

Законопроєктом запропоновано внести зміни до Кримінального процесуального кодексу та Закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству»:

- статтю 532 Кримінального процесуальному кодексу запропоновано доповнити новою частиною, якою встановити, що судове рішення суду першої інстанції про застосування обмежувального заходу до осіб, які вчинили домашнє насильство, набирає законної сили з моменту проголошення, а його оскарження не зупиняє його виконання;

- у Законі "Про запобігання та протидію домашньому насильству" передбачено статтю 1 доповнити пунктами 6 та 7, у яких викласти визначення таких термінів, як злочинне переслідування (сталкінг) та кіберпереслідування.

Зокрема, злочинне переслідування (сталкінг) - форма психологічного домашнього насильства, яка виражається у небажаній нав'язливій увазі до однієї людини з боку іншої людини або групи людей, а також полягає у стеженні за постраждалою особою та неодноразовому перебуванні біля місця її проживання;

кіберпереслідування - вид злочинного переслідування, що передбачає постійне спостереження за постраждалою особою без її згоди чи законного дозволу за допомогою інформаційних та комунікаційних технологій, що може здійснюватися шляхом обробки персональних даних жертви, зокрема в результаті крадіжки особистих даних або шпигування за жертвою через її соціальні мережі або платформи обміну повідомленнями, електронну пошту та телефон, крадіжку паролів або злом її пристроїв для доступу до приватного простору за допомогою встановлення додатків геолокації, у тому числі шпигунського програмного забезпечення, або через викрадення її пристроїв.

За матеріалами прес-служби Апарату ВР

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Юристе, поспішай! Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Інноваційний функціонал на основі АІ для legal research, повна база законодавства, судової практики й аналітики для юриста. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини