Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опубліковано Кодекс суддівської етики у новій редакції: основні зміни

Реклама

На сайті Ради суддів України опубліковано текст Кодексу суддівської етики у новій редакції від 18 вересня 2024 року.

Зокрема, у новій редакції викладена стаття перша Кодексу.

Визначено, що суддя як носій судової влади повинен бути прикладом неухильного дотримання принципу верховенства права і вимог закону, присяги судді. Він має усвідомлювати постійну увагу суспільства та демонструвати високі стандарти поведінки з метою зміцнення довіри до судової влади та утвердження авторитету правосуддя. У ситуаціях, коли незалежність та авторитет судової влади під загрозою, судді мають право виступати на їх захист як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Також більш розлого викладена стаття третя щодо поведінки судді.

Так, суддя має докладати зусиль, щоб на думку звичайної розсудливої людини (законослухняної людини, яка, будучи достатньою мірою поінформованою про факти та процеси, що відбуваються, об'єктивно сприймає інформацію та обставини зі сторони) його поведінка відповідала високому статусу посади та не викликала обґрунтованих сумнівів у його доброчесності. Суддя не повинен допускати поведінки, що створює враження про недотримання ним етичних стандартів судді.

Крім того, доповнено статтю 12, що стосується публічних заяв і коментарів суддів.

Так, суддя:

  • повинен проявляти стриманість, виваженість, обачність та поміркованість у висловленні своїх поглядів і думок за будь-яких обставин;

  • не може робити публічних заяв та/або коментарів, які компрометують звання судді або підривають авторитет правосуддя;

  • має уникати публічних заяв і коментарів щодо справ, які перебувають у його / її провадженні та інших суддів;

  • не піддавати сумніву судові рішення, що набрали законної сили;

  • конфіденційна інформація, отримана суддею під час виконання обов'язків, не повинна використовуватися або розголошуватися суддею з будь-якою метою, не пов'язаною з виконанням суддею повноважень.

Щодо позапроцесуальних взаємовідносин, то суддя:

- не має допускати позапроцесуальних взаємовідносин з учасниками судового процесу у справі, що перебуває у його / її провадженні;

- має уникати поведінки, що може викликати сумнів чи створити враження про наявність у судді прихильності чи упередженого ставлення до учасників справи чи їх представників.

Також включено статтю, якою встановлено, що використання суддею технологій штучного інтелекту є допустимим, якщо це не впливає на незалежність та неупередженість судді, не стосується оцінки доказів і процесу ухвалення рішень та не порушує вимог законодавства.

Крім того, визначено, що суддя сумлінно та відповідально виконує професійні обов'язки, не пов'язані зі здійсненням правосуддя, у тому числі щодо участі у суддівському самоврядуванні.

Читайте також: "Електронний суд": які елементи має містити квитанція про доставку документів користувачу?

Електронний суд: реалізовано функціонал документів виконавчого провадження

Електронний суд: Оновлено підсистему відеоконференцзв'язку

Як юридичному бізнесу отримати перевагу над конкурентами та уникати ризиків? Нова LIGA360 надасть всі інструменти для успіху. Автоматизований legal research законодавства і судової практики, підбір судових кейсів за допомогою  АІ, моніторинг законодавства та правової картини дня 24/7. Тільки зараз для LIGA360 діють вигідні умови Special program. 

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини