Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оформити відстрочку від мобілізації по догляду та хто може це зробити

Реклама

Відстрочка від мобілізації по догляду в Україні регулюється законодавством і вимагає виконання певних вимог.

Так, відстрочка від призову під час мобілізації надається будь-якому військовозобов'язаному, який підтвердив підставу для відстрочки.

Стаття 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» містить перелік військовозобов'язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

В цій статті ми розглянемо декілька категорій військовозобов'язаних громадян України, які мають право на відстрочку від мобілізації, а саме:

- жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

- особи, які мають неповнолітню дитину, якщо один із подружжя проходить військову службу.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

Так, відповідно до законодавства, чоловіки та жінки, які мають на утриманні трьох і більше дітей віком до 18 років, дійсно не підлягають мобілізації. Це правило покликане забезпечити підтримку родин з великою кількістю дітей, а також щоб зобов'язання щодо утримання дітей виконувалися відповідно до вимог законодавства України.

Для звільнення від мобілізації через наявність трьох і більше дітей, Вам слід подати заяву до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Так, вищевказана заява повинна містити такі основні елементи:

1. назва органу - вказати, до якого територіального центру комплектування та соціальної підтримки подається заява;

2. ваші особисті дані: (П.І.Б., дата народження, адреса проживання, номер телефону);

3. основний текст заяви (вказати, що ви є батьком/матір'ю трьох і більше дітей віком до 18 років. Наголосити, що відповідно до законодавства ви не підлягаєте мобілізації (зазначити відповідну статтю Закону). Якщо є, вказати інформацію про заборгованість по аліментам, або зазначити, що її немає.

4. перелік документів, які додаєте, а саме:

- копії свідоцтва про народження дітей;

- документи, що підтверджують вашу фінансову відповідальність (наприклад, виписки з банку, договори про сплату аліментів, якщо є);

- документ, що підтверджує вашу ідентичність - паспорт.

Крім того, щоб підтвердити факт утримання трьох і більше дітей, треба долучити до заяви:

- якщо чоловік проживає зі своєю дитиною (дітьми), але розлучений з їхньою матір'ю - надати свідоцтва про народження трьох і більше дітей; рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком, або рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком, або посвідчення батька багатодітної сім'ї.

- якщо чоловік не проживає зі своєю дитиною (дітьми) - надати документи, які б підтверджували факт утримання такої дитини (дітей): рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей); довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості зі сплати аліментів, про розмір сплати таких аліментів тощо.

- якщо це усиновлені діти - надати свідоцтва про народження, рішення суду про всиновлення, свідоцтво про реєстрацію шлюбу. Саме рішення суду про всиновлення дітей підтверджує факт утримання цих дітей.

5. дату і підпис.

Звертаємо вашу увагу на те, що відстрочка від мобілізації надається лише за наявності підтвердження того, що облікований вік наймолодшої дитини ще не досяг вікової межі для призову на військову службу - тобто 18 років. Якщо ж після подання заяви обставини сім'ї змінилися і дитина досягла відповідного віку, батьки повинні повідомити про це ТЦК, щоб не порушити закон.

Крім цього, рекомендую перед подачею вищевказаної заяви звернутись до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для уточнення переліку документів, оскільки вимоги щодо переліку документів можуть змінюватися.

Строк розгляду заяви про звільнення від мобілізації зазвичай становить до 30 днів з моменту подання. У деяких випадках цей термін може бути продовжено, якщо потрібно додаткове підтвердження інформації або документів.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше. 

Якщо ви отримали позитивний висновок щодо звільнення від мобілізації, дотримуйтесь таких кроків:

1. Отримайте документ - збережіть копію висновку, який підтверджує ваше звільнення від мобілізації.

2. Перевірте дані - переконайтеся, що у документі вказані всі ваші дані правильно, включаючи інформацію про дітей.

3. Сповістіть територіальний центр комплектування та соціальної підтримки - якщо ви отримали повістку або інші документи, повідомте про позитивний висновок.

4. Дотримуйтесь умов - якщо у вас є зобов'язання, пов'язані з аліментами або іншими фінансовими питаннями, переконайтеся, що вони виконуються.

5. Зберігайте документ - зберігайте висновок у надійному місці на випадок можливих перевірок.

Так, враховуючи вищевикладене, можна зробити висновок про те, що для осіб, які отримали відстрочку від мобілізації через утримання трьох і більше дітей, важливо:

- зберігати позитивний висновок у надійному місці, оскільки він підтверджує ваше звільнення від військової служби;

- виконувати фінансові зобов'язання щодо утримання дітей, щоб уникнути проблем із законодавством у майбутньому;

- у разі зміни сімейного стану або виникнення заборгованості по аліментам, терміново інформуйте територіальний центр комплектування та соціальної підтримки;

- слідкувати за можливими змінами в законодавстві, які можуть вплинути на вашу ситуацію.

Вищевказана відстрочка забезпечує підтримку родин у складний час, проте дуже важливо дотримуватись усіх юридичних вимог і зобов'язань.

Крім цього, відповідно до п. 15 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані: жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Так, відповідно до законодавства особи, які мають неповнолітню дитину, не підлягають мобілізації, якщо один із подружжя вже проходить військову службу. Це правило покликане забезпечити стабільність у сім'ях, де вже є військовослужбовець.

Для подачі документів, які підтверджують право на звільнення від мобілізації, слід звертатися до:

1. Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишні військові комісаріати) - це основний орган, що займається питаннями мобілізації.

2. Місцевого органу соціального захисту населення - для отримання додаткових консультацій або в разі потреби у допомозі.

Так, для отримання звільнення від мобілізації зазвичай потрібно подати письмову заяву. Заява про звільнення від мобілізації пишеться на ім'я керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишнього військового комісаріату) за місцем вашої реєстрації.

У заяві слід вказати:

1. Ваші дані (ПІБ, дата народження, адреса).

2. Підстави для звільнення (наявність неповнолітньої дитини та проходження військової служби одним із подружжя).

3. Перелік документів, які додаєте, а саме:

- паспорт - для підтвердження особи;

- свідоцтво про народження дитини - для підтвердження, що дитина неповнолітня;

- документ, що підтверджує проходження військової служби - це може бути довідка з військової частини або інший офіційний документ;

- документ, що підтверджує сімейний стан - свідоцтво про шлюб (за потреби).

Разом з цим рекомендую перед візитом зателефонувати або перевірити інформацію на офіційному сайті, щоб уточнити, чи є конкретна форма для такої заяви або вимоги до її оформлення, чи потрібен запис на прийом або якісь додаткові документи.

Заява про звільнення від мобілізації зазвичай розглядається протягом 10-15 робочих днів. Однак, виходячи з практики, цей строк може варіюватися залежно від конкретних обставин і завантаженості територіального центру комплектування, до якого ви будете звертатись із вищевказаною заявою.

Я рекомендую, після отримання позитивного висновку щодо звільнення від мобілізації, виконати такі кроки:

1. Отримати офіційний документ - переконайтеся, що у вас є письмовий документ або довідка, що підтверджує ваше звільнення від мобілізації.

2. Повідомити територіальний центр комплектування та соціальної підтримки - у разі якщо ви вже перебували на обліку, повідомте про позитивний висновок у територіальний центр комплектування.

3. Зберігати документи - зберігайте всі отримані документи в безпечному місці на випадок, якщо знадобиться підтвердження статусу в майбутньому. Рекомендую мати при собі документи, що підтверджують ваше звільнення від мобілізації, особливо під час виїзду з дому або у випадку перевірок. Це може допомогти уникнути непорозумінь з представниками органів військового управління або іншими установами. Крім цього, непогано також зберігати копії цих документів в електронному форматі на випадок, якщо ви їх втратите.

4. Стежити за змінами в законодавстві - якщо ситуація зміниться, будьте в курсі нових вимог або правил, які можуть вплинути на ваше звільнення.

Тож, можна зробити висновок про те, що дотримуючись вищевикладених кроків, ви зможете отримати підтвердження свого звільнення від мобілізації.

Враховуючи викладене, наразі в Україні отримання відстрочки від мобілізації за вищевказаними категоріями є важливим соціальним механізмом, який враховує потреби суспільства. Відстрочка надає можливість зберегти стабільність у сім'ях, оскільки діти потребують емоційної підтримки. Присутність батьків або опікунів зменшує їхній стрес і сприяє здоровому розвитку. Загалом, відстрочка від мобілізації по догляду є важливим інструментом, який сприяє соціальній стабільності і підтримці в складні часи.

Світлана Кулакова,

адвокат АО «Юнімайндс»

«Гарячі» питання військового обліку для юристів, бухгалтерів, кадровиків та всіх фахівців компанії! З новою LIGA360 зможете без проблем знайти інформацію та контролювати зміни щодо перевірок ТЦК, бронювання працівників та військового обліку на підприємстві. Замовте персональну презентацію прямо зараз.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації для неповнорідних родичів: що зміниться з 7 вересня?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини