Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада адвокатів дослідила, які дані достатні для ідентифікації клієнта в ордері

Реклама

Заповнюючи ордер на надання правничої допомоги, адвокат, якщо вважає за необхідне, може додатково вказати РНОКПП або код ЄДРПОУ клієнта як ідентифікуючу ознаку. Водночас закріплювати це як обов'язковий реквізит форми ордера буде надмірним формалізмом.

Таку відповідь надала Рада адвокатів України на пропозицію громадянина уточнити форму ордера на надання правничої допомоги в частині ознак замовника юридичної послуги.

РАУ нагадала, що відповідно до Положення про ордер на надання правничої допомоги цей документ встановленої форми є належним і достатнім підтвердженням правомочності адвоката на вчинення дій в інтересах клієнта. Одним із його реквізитів є прізвище, ім'я, по батькові або найменування особи, якій надається правнича допомога.

Недолік цього реквізиту, на думку заявника, полягає в тому, що П. І Б. або найменування не дає змоги встановити достовірність інформації щодо замовника послуги. Відповідно, виникають сумніви в достовірності і правомірності підстав складання і видачі ордера взагалі. Тому ідентифікуючою ознакою мали б бути РНОКПП або код ЄДРПОУ, що б вирізняли суб'єктів права з однаковими іменами (найменуваннями).

Посилання в ордері на реквізити договору про надання правничої допомоги громадянин уважає недостатнім. Адже сам договір, що є підставою складання ордера, не доступний публічній перевірці і залежить виключно від добросовісності адвоката і не є абсолютною гарантією достовірності, дійсності і правомірності.

Проаналізувавши аргументи, викладені в заяві, а також норми Положення про ордер на надання правничої допомоги, члени Ради адвокатів України дійшли висновку про недоцільність такої формалізації, зауваживши при цьому, що РНОКПП або код ЄДРПОУ за потреби і так можуть бути зазначені в ордері самостійно адвокатом, якщо той бачить необхідність уточнити дані про особу клієнта.

За матеріалами Національної асоціації адвокатів України

Ознайомитись з чинними редакціями НПА, порівняти редакції та побачити заплановані зміни - можна у новій LIGA360. А ще оцінити весь масив пов'язаних документів: судової практики, аналітики тощо. Замовте презентацію LIGA360 для себе.

Юристе, поспішай! Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Інноваційний функціонал на основі АІ для legal research, повна база законодавства, судової практики й аналітики для юриста. Детальніше за посиланням.

Читайте також:

В Україні створять реєстр адмінпроваджень за скаргами адвокатів

З 23 вересня адвокати зможуть формувати витяг з ЄРАУ в особистому кабінеті

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини