Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні запроваджуються нові правила взаємодії ДПС з платниками податків на основі комплаєнс-ризиків

Реклама

На виконання Національної стратегії доходів до 2030 року Кабмін прийняв постанову про реалізацію експериментального проєкту щодо функціонування системи управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) в Державній податковій службі. Про це повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, зазначивши, що зміна підходу в управлінні податковими органами продовжується.

"Запроваджуються міжнародні правила взаємодії податкового органу з платником податків - виключно тільки при виявленні податкових ризиків (комплаєнс-ризиків)", - пояснив він.
Що це таке? І як це відобразиться на платнику податків?
1) запроваджена централізація процесу управління податковими ризиками через зміни в організаційній структурі ДПС та у самого підходу - податкові ризики виявляються у конкретного платника податків та визначається, що має вчинити податковий орган, зокрема територіальний, тільки на рівні центрального апарату. "Тобто, ми в результаті впровадження цієї реформи протягом 2024-2030 років прийдемо до того, що рішення кого перевіряти прийматиметься централізовано з урахуванням ризиків відповідно до визначеної методології за міжнародними стандартами. Тобто цим механізмом усувається можливість тиску на бізнес, коли на сьогодні територіальний орган може прийти до кожного. Перевірка за такого підходу буде проводиться виключно, коли виявлені у такого платника високий ступень ризику і такий платник доведений територіальному органу як такий, що містить високі ризики для проведення перевірки", - пояснив голова Комітету ВР.
2) запроваджується систематизація контролю за територіальними органами щодо якості виконання визначених заходів по усуненні податкових ризиків територіальними органами.
3) визначається чітка циклічність заходів з визначеними правилами дій кожного кроку у виконанні.
Зазначається, що на виконання постанови КМУ Мінфін та ДПС має здійснити ще ряд методологічних та організаційних заходів, щоб увійти в 2025 рік з новою системою управління податковою службою.

Читайте також: Напрями юридичного комплаєнсу

Вся інформація для державних органів - тепер в єдиному продукті LIGA360. Переглядай зв'язки документів з іншими НПА, судовою, аналітичною, довідковою інформацією. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини