Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розглядати адвокатуру як частину системи військової юстиції недоречно: НААУ

Реклама

Розглядати адвокатуру як частину системи військової юстиції недоречно, бо це суперечить основоположним принципам інституту, незалежного від держави.

На це в зауваженнях до проєкту Закону № 11306 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення та посилення самостійності Воєнної поліції України та Спеціалізованої воєнної прокуратури» звернув увагу Комітет Національної асоціації адвокатів з питань кримінального права та процесу.

Документом передбачається внесення змін до низки законів. Зокрема, Закон «Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України» запропоновано викласти в новій редакції як Закон «Про Воєнну поліцію України». На думку автора законодавчої ініціативи, пропоновані зміни забезпечать комплексне вирішення питання створення та функціонування Воєнної поліції України та Спеціалізованої воєнної прокуратури. У цілому законопроєкт подається як частина цілісного підходу до створення повноцінної системи органів Військової юстиції України.

Зауважено, що в умовах воєнної агресії рф проти України в нашій країні такої системи не існує. При цьому до такої системи органів Військової юстиції автор ініціативи, крім самої воєнної поліції, включає також прокуратуру, суд та адвокатуру.

У зв'язку із цим в НААУ нагадали, що військо (у загальній сукупності як ЗСУ, так і інші військові формування) є не тільки оборонним елементом, а й політичним, складовою державного апарату. Адвокатура, хоча і належить до системи правосуддя відповідно до Конституції, однак за своєю природою є самоврядною професійною організацією, яка залишається незалежною від держави та політичних процесів.

Чинний Кримінальний процесуальний кодекс забезпечує усі повноваження, необхідні захиснику для надання повного спектра правничої допомоги у кримінальних провадженнях, у тому числі в тих, де фігурують речі і документи, які містять охоронювану законом таємницю. При цьому забезпечуються і повнота кримінального провадження, і якість захисту, і досягнення мети кримінального провадження.

З повним текстом зауважень і пропозицій НААУ до проєкту № 11306 можна ознайомитися за посиланням.

За повідомленням Національної асоціації адвокатів

Підсилюй роботу юриста використанням комплексної інформації - з новою LIGA360! Використовуй досвід аналітиків та експертів для правильного правозастосування. Замов персональну презентацію менеджера для своєї компанії.

Читайте також:

10 важливих матеріалів для адвокатів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини