Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС висловився щодо підтвердження непрацездатності особи при спадкуванні права на обов'язкову частку у спадщині

Реклама

У постанові від 21.06.2024 р. у справі N 761/5401/21 Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду сформулював правову позицію щодо документального підтвердження непрацездатності особи при спадкуванні права на обов'язкову частку у спадщині.

При з'ясуванні чи відноситься певний суб'єкт до кола осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині, слід враховувати, що непрацездатність особи повинна підтверджуватися відповідними документами.

При цьому, відповідна особа для віднесення її до кола суб'єктів, які мають право на обов'язкову частку у спадщині, має бути непрацездатною саме на момент відкриття спадщини.

Відповідно до пункту 4.4. глави 10 "Видача свідоцтв про право на спадщину" Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженому наказом МЮУ N 296/5 від 22 лютого 2012 року: непрацездатність утриманця за станом здоров'я може бути підтверджена - за пенсійною книжкою або довідкою, виданою відповідним органом медико-соціальної експертизи.

Отже, згідно з чинним станом на час виникнення спірних правовідносин норм права, непрацездатність особи має підтверджуватися відповідним документом - довідкою МСЕК, яка є чинною на момент відкриття спадщини або пенсійною книжкою.

Колегія суддів суду касаційної інстанції вважає, що висновки судів попередніх інстанцій відповідають обставинам справи, які судом установлені відповідно до вимог процесуального закону, а також узгоджуються з нормами матеріального права, які судом правильно застосовані.

Захистіть свою нерухомість від шахрайства та «чорних реєстраторів». Сервіс SMS-Маяк миттєво сповістить про зміни в Реєстрі речових прав та незаконні процедури. Ставте свої об'єкти на контроль прямо зараз.

Читайте також:

Мін'юст пояснив, що таке афідевіт та як його оформити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини