Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокати БПД зможуть отримати оплату в зупинених провадженнях: Закон набрав чинності

Реклама

28 червня набрав чинності Закон № 3757-IX "Про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про безоплатну правничу допомогу" щодо уточнення підстав припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги». Документ було офіційно опубліковано в газеті "Голос України" 27 червня.

У Національній асоціації адвокатів України, яка підготувала проєкт цього Закону, пояснили, що він передбачає.

Надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру БПД у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається така допомога, зупинено. Тепер призначені у справі адвокати зможуть отримати оплату за надані послуги.

У НААУ нагадали, що згідно зі ст. 335 КПК у разі якщо обвинувачений ухилився від явки до суду або захворів на психічну чи іншу тяжку тривалу хворобу, яка виключає його участь у судовому провадженні, або був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого до його розшуку, видужання або звільнення з військової служби.

На цій підставі суди часто приймають рішення про зупинення судового провадження. У тому числі у справах, де обвинуваченим надавалася безоплатна вторинна правнича допомога.

І в таких випадках адвокати протягом невизначеного строку не могли отримати оплату за вже надані ними послуги через відсутність необхідної підстави. За законодавством така оплата та відшкодування витрат здійснювалися лише у разі закінчення стадії провадження або у випадку дострокового припинення дії доручення. Але воно формально продовжує діяти, бо центри БПД не мали необхідних повноважень для його припинення. Тепер цю прогалину усунуто.

Нова LIGA360 змінює все! Підсилюй роботу юриста використанням комплексної інформації. Використовуй розширені можливості пошуку, аналізу та моніторингу змін правового поля. Замов персональну презентацію менеджера прямо зараз.

Саме зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скористайся Summer program від LIGA ZAKON - отримуй знижку на нову LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Читайте також:

Процесуальні строки в електронному суді: Комітет НААУ підготував дайджест судової практики

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини