Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про застосування англійської мови в Україні

Реклама

27 червня 2024 року набув чинності Закон "Про застосування англійської мови в Україні", крім деяких положень, визначених в Розділі II Закону.

Метою цього Закону є сприяння забезпеченню застосування англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування на всій території України у публічних сферах суспільного життя, визначених цим Законом.

Дія цього Закону не поширюється на правовідносини у сфері судочинства, кримінального провадження, у справах про адміністративні правопорушення, а також на відносини щодо розгляду і вирішення адміністративних справ, крім визначених законом випадків.

Вимога щодо обов'язковості володіння англійською мовою встановлюється до осіб, які претендують на зайняття посад:

1) державної служби категорії "А";

2) державної служби категорій "Б" і "В", перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України;

3) голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників;

4) військовослужбовців офіцерського, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України;

5) поліцейських середнього і вищого складу Національної поліції України, посад начальницького складу інших правоохоронних органів, посад начальницького складу служби цивільного захисту, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України;

6) прокурорів;

7) у податкових та митних органах, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України;

8) керівників, членів виконавчого органу, членів наглядової ради (ради директорів) та інших посадових осіб державних підприємств, господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі;

9) керівників державних наукових установ;

10) керівників закладів вищої освіти;

11) у сфері освіти і науки, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Вимога щодо володіння англійською або іншою іноземною мовою може встановлюватися суб'єктом призначення до осіб, які претендують на зайняття посад в органах місцевого самоврядування (крім виборних посад), основні посадові обов'язки яких передбачають виконання функцій з міжнародного співробітництва.

У разі оголошення мобілізації (крім цільової) чи введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях вимога щодо володіння англійською мовою, передбачена для зайняття посад, визначених пунктами 4 і 5, не застосовується в період проведення мобілізації (крім цільової) або дії воєнного стану.

Раніше заступниця голови фракції «Слуга Народу», заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук пояснила, що документ визначає категорії держслужбовців, які обов'язково мають володіти англійською.
- Держслужбовці категорії А, голови місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників; 2 роки після припинення воєнного стану щоб підготуватись.
- Для держслужбовців категорії Б і В, працівників прокуратури, Нацполу (старшого і середнього керівного складу), податкових та митних органів встановлений термін в 4 роки після війни на вивчення англійської для отримання відповідної посади.

«Інформація про культурні заходи, архівні документи, музейні експонати повинна мати ENG-версію. Від сьогодні є два роки підготуватись», - додала Євгенія Кравчук.

Крім того, на вокзалах, автовокзалах, аеропортах, у деяких видах транспорту інформація має дублюватися англійською мовою. Це станеться вже за 2 роки після набрання чинності цього Закону.

«Використання англійської для навчання в садочках та інших дошкільних закладах для малечі. Ця норма вступає в силу з вересня 2026 року», - повідомила Євгенія Кравчук.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Твоя знижка на нову LIGA360 для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією, і економ більше з кожною додатковою ліцензією. 

Читайте також:

Змінено умови прийняття до громадянства України: що передбачає новий Закон?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини