Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено умови прийняття до громадянства України: що передбачає новий Закон?

Реклама

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, наше законодавство зазнало чималих змін. Не виключенням стало й питання прийняття до громадянства України. Так, 27 квітня 2023 року в газеті «Голос України» було опубліковано Закон № 2996-IX «Про внесення змін до Законів України «Про громадянство України» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо умов прийняття до громадянства України». Розглянемо зміни, які незабаром будуть запроваджені цим Законом.

Як зазначено у пояснювальній записці до Закону, метою його прийняття є, зокрема, запровадження комплексного іспиту з основ Конституції України, історії України як умови для прийняття до громадянства України. Дійсно, новою умовою прийняття до громадянства України буде знання основ Конституції України та історії України. Підтверджуватись це буде шляхом складання відповідного іспиту, згідно порядку, який буде встановлений Кабінетом Міністрів України.

Окрім теоретичних знань, особа має володіти державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови. Раніше, достатньо було лише володіти державною мовою в обсязі, достатньому для спілкування. Проте змінами запроваджується складання іспиту на визначення рівня володіння державною мовою.

Встановивши правило складання іспитів, законодавець передбачив і винятки з нього.

По-перше, деяким категоріям осіб дозволили бути прийнятими до громадянства за умови складання іспитів у майбутньому. Це стосується наступних осіб:

1) які мають визначні заслуги перед Україною;

2) прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України;

3) які проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту або Національній гвардії України;

4) які отримали посвідку на тимчасове проживання на підставі частини двадцятої статті 4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (особи, які надавали інструкторську допомогу підрозділам ЗСУ).

Вищенаведені особи мають подати зобов'язання про складання іспитів з основ Конституції України, історії України та на рівень володіння державною мовою. Полягає воно у тому, що в разі набуття громадянства України особа бере на себе зобов?язання протягом двох років скласти зазначені іспити і подати документи, що це підтверджують. Його невиконання є підставою для втрати громадянства України.

По-друге, особи, визнані судом недієздатними, особи з інвалідністю, пов'язаною з порушеннями зору, слуху, мовлення та особи, які мають психічні розлади, приймаються до громадянства України без складання іспитів. Для цього потрібно надати відповідний медичний висновок.

Інші зміни, які запропоновані новим Законом, дещо уточнили умови прийняття до громадянства України зокрема дітей, осіб, які мають визначні заслуги перед Україною, які проходять військову службу і нагороджені державною нагородою тощо, у зв?язку із запровадженням умови складання іспитів.

Запрацює Закон через шість місяців з дня його опублікування, тобто 27 жовтня 2023 року.

Зайцев Владислав, член Ради Комітету АПУ з міграційного права, юрист АО «ЮК «АРЕС»

Вся актуальна база законодавства й судових рішень є у LIGA360. Знаходьте потрібний документ в один клік - побачте весь обсяг пов'язаних аналітичних матеріалів, судових прецедентів, НПА тощо. Спробуйте найзручніше рішення для legal research прямо сьогодні.

Читайте також: Бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час: постанова набрала чинності

Хочете захистити бізнес від ризиків та підвищити ефективність? Придбайте рішення LIGA360 для 10 фахівців за ціною 3! Захист від бізнес-ризиків, потужності AI для ухвалення рішень, зручні інструменти для керівника, юриста, бухгалтера, HR. Замовте на акційних умовах прямо зараз. 

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти

Похожие новости