Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила Закон про застосування англійської мови в Україні

Реклама

Верховна Рада ухвалила Закон, який передбачає офіційне закріплення статусу англійської як мови міжнародного спілкування в Україні (законопроєкт №9432). Про це повідомила заступниця голови фракції «Слуга Народу», заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Вона пояснила, що документ визначає категорії держслужбовців, які обов'язково мають володіти англійською.
- Держслужбовці категорії А, голови місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників; 2 роки після припинення воєнного стану щоб підготуватись.
- Для держслужбовців категорії Б і В, працівників прокуратури, Нацполу (старшого і середнього керівного складу), податкових та митних органів встановлений термін в 4 роки після війни на вивчення англійської для отримання відповідної посади.

«Інформація про культурні заходи, архівні документи, музейні експонати повинна мати ENG-версію. Від сьогодні є два роки підготуватись», - додала Євгенія Кравчук.

Крім того, на вокзалах, автовокзалах, аеропортах, у деяких видах транспорту інформація має дублюватися англійською мовою. Це станеться вже за 2 роки після набрання чинності цього Закону.

«Використання англійської для навчання в садочках та інших дошкільних закладах для малечі. Ця норма вступає в силу з вересня 2026 року», - повідомила Євгенія Кравчук.

Серед важливих моментів щодо опрацьованих пропозицій до законопроєкту Євгенія Кравчук виокремила наступні:
- були відхилені поправки, спрямовані на розширення сфери дії проєкту закону на інші мови - тільки англійська
- деякі норми щодо обов'язковості застосування англійської мови в окремих сферах суспільного життя були пом'якшені (зокрема, в освітньому процесі для дітей раннього і молодшого дошкільного віку, на маршрутах внутрішніх пасажирських перевезень, якими не користується значна кількість іноземних громадян);
- доручення Кабінетові Міністрів протягом 6 місяців про розроблення і затвердження державної цільової програми щодо сприяння вивченню та застосуванню англійської мови в Україні.
- важливо, що всі виплати або надбавки за знання англійської на вищому рівні передбачені законом почнуть працювати тільки після припинення або скасування режиму воєнного стану.

Також, розповіла народна депутатка, врахували правку для підтримки у майбутньому кінотеатрів, які користуються можливістю показу фільмів англійською мовою (квота наразі встановлена 10 % і такою ж залишається - без змін).

Як державному службовцю зручно ознайомитись із правовою картиною дня та контролювати зміни? LIGA360:Органи влади надасть інструменти для моніторингу законодавства та судової практики, дозволить автоматично аналізувати великі обсяги документів. Більше переваг за посиланням 

Читайте також: Президент вніс в Раду законопроєкт щодо статусу англійської мови в Україні

НАЗК внесло ще одну компанію до переліку міжнародних спонсорів війни

Змінено умови прийняття до громадянства України: що передбачає новий Закон?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини