Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уточнення даних через ЦНАП та е-кабінет

Реклама

Протягом 60 днів, починаючи 18 травня 2024 року, військовозобов'язані українці зобов'язані уточнити свої облікові дані. Якщо раніше така процедура була можлива лише в ТЦК та СП, то нове законодавство розширює способи уточнення даних. Відтепер оновити дані можна у ЦНАПах та в електронному кабінеті призовника, військовозобов'язаного, резервіста.

Важливо відмітити, що новела закону стосується саме уточнення військово-облікових даних. Це дозволяє дійти висновку, що оновити дані в ЦНАПах та електронному кабінеті зможуть тільки ті громадяни, кого вже було попередньо поставлено на військовий облік. При цьому процедура взяття на військовий облік військовозобов'язаних, як і раніше, залишається в компетенції ТЦК та СП.

Незалежно від наявності / відсутності змін і часу попереднього оновлення, дані підлягають уточненню всіма призовниками, військовозобов'язаними та резервістами з 18 травня до 16 липня 2024 року. Тобто, якщо військовозобов'язаний, наприклад оновив свої дані 17 травня 2024 року, то все одно така особа має обов'язок уточнити до 16 липня 2024 року наступні свої дані: номери засобів зв'язку, адресу проживання (перебування) та адресу електронної пошти (за наявності).

Що стосується електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста, то для його використання особі необхідно буде пройти електронну ідентифікацію за допомогою кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу, наприклад за допомогою ІD-банкінгу. Резерв+ є мобільним застосунком, за допомогою якого реалізовано можливість уточнення персональних даних в електронному кабінеті призовника, військовозобов'язаного та резервіста.

Суперечливим залишається питання можливості надходження повісток до електронного кабінету. Наразі нове законодавство прямо не передбачає можливість вручення повісток шляхом направлення їх до кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста. Однак, серед вимог до повісток у новому законодавстві вказано, що вони мають містити підпис (електронний цифровий підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку. Посилання на «формування» повісток та наявність «електронного цифрового підпису» на них дає можливість припустити, що в подальшому «електронне вручення» повісток стане реальністю.

Анастасія Клян, старша юристка судової практики GOLAW, адвокатка

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також: Ще на 2 місяці продовжено відстрочки від призову, що були надані рішеннями Мінекономіки: постанова Кабміну набула чинності

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини