Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон щодо регулювання праці домашніх працівників

Реклама

Президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників" (законопроєкт № 5695). Відповідна інформація міститься в картці законопроєкта на сайті ВР.

Раніше пресслужба Апарату ВР роз'яснила, що Закон доповнює Кодекс законів про працю України новою главою ХІ-А «Праця домашніх працівників», яка визначає:

1) поняття домашньої праці (це робота, яка виконується для домогосподарства за трудовим договором) та домашнього працівника (це фізична особа, яка виконує домашню працю у межах трудових відносин з роботодавцем);

2) правовий статус домашніх працівників та особливості його регулювання, зокрема обов'язкові умови трудового договору з домашніми працівниками;

3) додаткові права, обов'язки, гарантії та умови праці домашніх працівників;

4) робочий час та час відпочинку домашніх працівників;

5) особливості припинення трудового договору з домашнім працівником;

6) особливості здійснення контролю за додержанням законодавства про працю домашніх працівників.

Також вносяться відповідні зміни до інших статей Кодексу з метою приведення їх у відповідність до нової глави ХІ-А (щодо надурочних робіт та робіт у вихідні дні, порядку розгляду трудових спорів та ін.).

Крім цього, з урахуванням специфіки відносин між домашнім працівником та роботодавцем документом передбачається добровільна учать домашніх працівників у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

"Новий Закон імплементує в українське законодавство положення Конвенції Міжнародної організації праці № 189 про домашніх працівників, що є дуже важливим в процесі інтеграції України в Європейський Союз, а також в процесі оновлення трудового законодавства України загалом", - зазначили в Апараті ВР.

Цей Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування. Кабінету Міністрів України у тримісячний строк з дня опублікування цього Закону має привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Читайте також: Врегульовано працю домашніх працівників: що передбачено?

Де читати професійну аналітику про управління персоналом? В робочому просторі LIGA360: HR-Менеджер. Налаштуйте персональну стрічку новин з обраних джерел, отримуйте доступ до аналітики з кадрового обліку, читайте коментарі експертів. Оберіть своє рішення LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини