Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Врегульовано працю домашніх працівників: що передбачено?

Реклама

Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників" (законопроєкт № 5695). Пресслужба Апарату ВР роз'яснила, що таким рішенням народних депутатів Кодекс законів про працю України буде доповнено новою главою ХІ-А «Праця домашніх працівників», яка визначає:

1) поняття домашньої праці (це робота, яка виконується для домогосподарства за трудовим договором) та домашнього працівника (це фізична особа, яка виконує домашню працю у межах трудових відносин з роботодавцем);

2) правовий статус домашніх працівників та особливості його регулювання, зокрема обов'язкові умови трудового договору з домашніми працівниками;

3) додаткові права, обов'язки, гарантії та умови праці домашніх працівників;

4) робочий час та час відпочинку домашніх працівників;

5) особливості припинення трудового договору з домашнім працівником;

6) особливості здійснення контролю за додержанням законодавства про працю домашніх працівників.

Також вносяться відповідні зміни до інших статей Кодексу з метою приведення їх у відповідність до нової глави ХІ-А (щодо надурочних робіт та робіт у вихідні дні, порядку розгляду трудових спорів та ін.).

Крім цього, з урахуванням специфіки відносин між домашнім працівником та роботодавцем документом передбачається добровільна учать домашніх працівників у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

"Новий Закон імплементує в українське законодавство положення Конвенції Міжнародної організації праці № 189 про домашніх працівників, що є дуже важливим в процесі інтеграції України в Європейський Союз, а також в процесі оновлення трудового законодавства України загалом", - зазначили в Апараті ВР.

Цей Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування. Кабінету Міністрів України у тримісячний строк з дня опублікування цього Закону має привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Читайте також: Рада ухвалила Закон про правонаступництво у трудових відносинах

Де читати професійну аналітику про управління персоналом? В робочому просторі LIGA360: HR-Менеджер. Налаштуйте персональну стрічку новин з обраних джерел, отримуйте доступ до аналітики з кадрового обліку, читайте коментарі експертів. Оберіть своє рішення LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини