Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати підтримали запровадження початкової загальновійськової підготовки в українських закладах освіти

Реклама

22 травня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт № 11092, який допоможе вдосконалити початкову загальновійськову підготовку та актуалізувати її зміст.

Про це розповів ініціатор законопроєкту, народний депутат від фракції «Слуга Народу», член Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук.

За його словами, коли йдеться про інтереси держави, її майбутнє, предмет «Захист України», який вивчається в школі, критично важливий.

Роман Грищук повідомив, що Законом вносяться зміни до низки статей законів «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про оборону України», «Про освіту» і «Про основи національного спротиву».

«Зараз існують два поняття, що визначають систему підготовки, - допризовна та початкова загальновійськова підготовка, які суперечать один одному. Законопроєкт об'єднує ці два поняття, тобто усуває колізію», - пояснив Роман Грищук.

Крім того, зміни дадуть змогу актуалізувати підзаконні нормативні акти, що досі розділяють дівчат і хлопців під час вивчення предмета «Захист України» та обмежують навчання жінок у закладах вищої освіти, які хочуть викладати предмет.

Інші ключові зміни, передбачені ухваленим документом:

  • Запроваджується модульна система викладання. Кожен модуль - окрема важлива тема: домедична допомога, цивільний захист, інформаційна безпека.

  • Прибираються застарілі теми, такі як стройова підготовка. Більший акцент на розуміння важливості захисту своєї держави та вивчення нових технологій, які використовуються у сучасній війні.

  • Можливість залучати ветеранів, а також громадські й ветеранські організації до викладання предмета або окремих модулів.

«Уряд виділив 1,74 млрд гривень для оновлення центрів «Захисту України», закупівлі обладнання та інтерактивних тирів. Підвищення кваліфікації вчителів», - підсумував Роман Грищук.

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов'язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Закон щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій для студентів закладів вищої освіти офіційно опубліковано

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини