Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд повернув територіальній громаді понад 65 гектарів землі через несплату орендної плати

Реклама

Господарський суд Тернопільської області повернув територіальній громаді понад 65 гектарів землі через систематичну несплату орендної плати суб'єкта господарювання. Про це йдеться в рішенні суду у справі № 921/110/23 (921/13/24), повідомила пресслужба суду.

Підставою для розірвання договору оренди землі є саме систематична несплата орендної плати (два та більше випадки). Отже, несплата орендної плати, визначеної умовами укладеного між сторонами правочину, в тому числі сплата орендної плати не у повному обсязі (часткове виконання зобов`язання), є підставою для розірвання такого договору.

Місцева прокуратура звернулась до суду з позовом до суб'єкта господарювання про розірвання договорів оренди земельних ділянок та зобов'язання повернути землі громаді.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням умов договорів відповідачем в частині несвоєчасної орендної плати, нераціонального використання земельних ділянок за цільовим призначенням та їх утримання в неналежному стані з метою збереження родючості ґрунтів, захисту від заростання бур`янами, чагарниками і дрібноліссям.

Дослідивши усі обставини справи, суд погодився з доводами прокурора та задовольнив позовні вимоги. При цьому суд зазначив, що систематичне порушення відповідачем, як орендарем, умов спірних договорів оренди земельних ділянок та приписів чинного законодавства щодо сплати орендної плати є самостійною та достатньою підставою для розірвання таких договорів. Відтак, суд розірвав оспорювані договори та повернув у володіння та користування територіальної громади землі загальною площею понад 65 гектарів.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Як швидко знайти подібні судові рішення? 35 фільтрів для пошуку доступні на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайся, як знаходити smart-рішення для захисту в суді, за посиланням.

Читайте також:

Опубліковано дайджест судової практики Великої Палати Верховного Суду за січень - березень 2024 року

Попередьте незаконні дії з об'єктами нерухомості та діяльність "чорних реєстраторів". Налаштуйте моніторинг в SMS-Маяк та отримуйте сповіщення про будь-які дії щодо майна компанії. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини