Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроєкт про звернення пройшов перше читання: основні положення

Реклама

24 квітня Верховна Рада підтримала в першому читанні за основу проєкт Закону № 11082 «Про звернення», який було підготовлено з метою удосконалення законодавства про звернення та його приведення у відповідність до Закону «Про адміністративну процедуру».

Міністерство юстиції роз'яснює, що проєктом Закону запропоновано визначити порядок реалізації права кожного звернутися до органів влади та отримати відповідь у встановлений строк, гарантований статтею 40 Конституції.

У проєкті Закону передбачено процедури подання та розгляду звернень, права і обов'язки учасників відповідних правовідносин.

Суб'єкти розгляду звернень згідно з проєктом Закону зобов'язані:

  • оприлюднювати на власному офіційному веб-сайті інформацію про визначену сферу повноважень, порядок подання та розгляду звернень;

  • всебічно і вчасно розглядати звернення;

  • письмово або у передбачених цим Законом випадках усно повідомляти суб'єкта звернення про результати розгляду його звернення;

  • інформувати суб'єкта звернення у випадку прийняття рішення про залишення звернення без розгляду у визначені цим Законом строки;

  • інформувати суб'єкта звернення про порядок оскарження ненадання відповіді на звернення або рішення про залишення звернення без розгляду.

Заступник Міністра юстиції Олександр Банчук зауважив: «Важливою новелою є уточнення вимог до звернення. Зокрема, передбачено, що cуб'єкт звернення або представник суб'єкта звернення підписує письмове звернення у паперовій формі власноруч, в електронній формі - за його бажанням з використанням електронного підпису, крім випадків, передбачених законодавством. Оновився підхід до проведення особистого прийому, зокрема передбачено можливість проводити прийом за допомогою відеоконференцзв'язку».

У проєкті Закону удосконалено регулювання щодо розгляду петицій, зокрема шляхом визначення особливостей їх розгляду органом місцевого самоврядування.

Крім того, передбачено, що суб'єкти розгляду забезпечують здійснення щорічного внутрішнього моніторингу за дотриманням вимог цього Закону, який полягає у систематичному, комплексному спостереженні, проведенні аналізу та оцінки роботи із зверненнями з метою її вдосконалення та прогнозування розвитку.

За повідомленням Міністерства юстиції

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Платіть менше - отримуйте більше! Тільки у квітні заощаджуйте 40% при замовленні преміум-рішення LIGA 360: Юрист. Встигніть скористатись вигідною ціною.

Читайте також:

Індивідуальні освітні траєкторії для студентів закладів вищої освіти: Рада ухвалила Закон

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини