Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Боржників з аліментів тепер зможуть мобілізувати: Мін'юст

Реклама

Міністерство юстиції нагадує, що зараз батьки трьох чи більше дітей мають право на відстрочку від військової служби. Однак згідно з новою версією Закону про мобілізацію невдовзі за несплату аліментів понад три місяці хоча б за одну дитину боржників буде позбавлено цього права.

Водночас, як наголосив заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко, мобілізація для такої категорії осіб ні в якому разі не має бути покаранням.

«Бо військова служба - це обов'язок, як і батьківська відповідальність. Плюс справді є категорія таких батьків, які хотіли б сплачувати аліменти, але не мають роботи. Враховуючи достатньо високі зарплати в ЗСУ, це буде якраз механізм та можливість достатньо швидко погаcити борги. Головне - діти отримають фінансове забезпечення», - зазначив Андрій Гайченко.

У разі погашення заборгованості право на відстрочку буде повернуто.

За словами Андрія Гайченка, боржники з аліментів не завжди є фінансово неспроможними. Однак ці люди умисно переписують майно і статки на родичів, аби виконавча служба не могла стягнути борги. Хоча згідно з чинним законодавством за несплату аліментів вони потрапляють до Єдиного реєстру боржників з блокуванням банківських карток, забороною на виїзд, керування ТЗ, користування вогнепальною зброєю. «Та навіть достатньо жорсткі обмеження не зупиняють цих людей», - наголосив Гайченко.

Заступник Міністра уточнив, що точної статистики батьків-боржників за понад три місяці, які мають трьох чи більше дітей, немає. Однак це не менш ніж 20 тисяч людей, які можуть втратити відстрочку.

Міністерство юстиції вже обмінюється інформацією з Державною міграційною службою, виконавці отримують дані з Єдиного державного демографічного реєстру про реєстрацію місця проживання фізособи-боржника. Тобто адреси таких аліментних ухилянтів відомі. А самі виконавці можуть формувати платіжні інструкції на списання боргів в електронній формі й кількома кліками направляти клієнт-банкам боржника.

«Так, протягом 2023 року державні виконавці стягнули 10,1 млрд грн аліментів. А за січень - лютий - 1,8 млн грн. Також зауважу, що заборгованість з аліментів стягують незалежно від досягнення дитиною повноліття, а якщо дитина продовжує навчання - до досягнення нею 23 років», - підкреслив заступник Міністра.

Як це буде працювати?

Після того, як новий Закон про мобілізацію набере чинності, а це вже наступного місяця, військовозобов'язані батьки трьох чи більше дітей мають з'явитися до ТЦК протягом 60 днів.

Такі громадяни (не лише чоловіки, а й жінки з фармацевтичною чи медичною освітою) повинні довести право на відстрочку. І не лише факт батьківства трьох або більше неповнолітніх дітей, а й відсутність заборгованості, якщо мусять сплачувати аліменти. Навіть якщо така заборгованість буде понад три місяці з виплат одній дитині, людина втратить право на відстрочку.

ТЦК подаватимуть запити до Державного реєстру боржників та виконавчих проваджень. Реєстр відправлятиме у відповідь довідки за зразком довідки про несудимість.

Далі ТЦК буде ухвалювати рішення щодо наявності або відсутності права на відстрочку.

Довідково: Цього року в Україні зріс розмір прожиткового мінімуму, а разом з ним і сума мінімальних аліментів.

Згідно з частиною 2 статті 182 Сімейного кодексу мінімальний гарантований розмір аліментів становить не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

З січня 2024 року мінімальний гарантований розмір аліментів:

  • для дітей віком до 6 років - 1 281,5 грн;

  • для дітей віком від 6 до 18 років - 1 598 грн.

Як визначають розміри аліментів? Враховуючи кількість дітей:

  • на одну дитину - 1/4 від доходу;

  • на двох - 1/3 від доходу;

  • на трьох і більше - 1/2 від доходу.

Важливо: у законодавстві немає жодних обмежень на стягнення аліментів з військовослужбовців. 16 лютого 2022 року уряд ухвалив постанову № 122 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 р. № 146», якою уточнив, що стягнення аліментів з військовослужбовців «провадиться з усіх видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру».

Стягувач може письмово звернутися до виконавця із заявою, де вказати про те, що боржник мобілізований на військову службу, і зазначити номер частини, якщо його відомо. Якщо виконавець не знає адреси військової частини боржника, він повинен надіслати документи щодо стягнення аліментів до Міністерства оборони. Після чого ці документи будуть передані до бухгалтерії військової частини, надалі аліменти виплачуватимуть з доходів боржника.

За матеріалами Міністерства юстиції

LIGA360 LEGAL SOLUTION - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте на цю саму тему:

Верховна Рада ухвалила Закон про мобілізацію

Закон щодо мобілізації офіційно опубліковано і набере чинності 18 травня

Закон про мобілізацію: які зміни внесено до Кодексу адмінсудочинства

Підстави для відстрочки від мобілізації за новим Законом

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини