Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підстави для відстрочки від мобілізації за новим Законом

Реклама

Президент України підписав кінцеву редакцію законопроєкту № 10449 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, який вже 17.04.2024 року опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради "Голос України".

Зміни, які містяться в даному Законі, значно деталізують перелік наявних підстав для відстрочки від мобілізації; деякі видозмінюються, а деякі прибрані взагалі.

Хочу акцентувати вашу увагу на деяких з них. Наприклад, така підстава для відстрочки, як наявність одного з батьків чи батьків дружини з числа осіб з інвалідністю, видозмінюється і тепер її формулювання в Законі таке: "які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

По-перше, нова норма більш деталізує та звужує перелік осіб, які мають право утримувати батьків чи батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи. Тепер існує обов'язок доводити відсутність невійськовозобов'язаних осіб, які зобов'язані утримувати осіб із інвалідністю.

По-друге, зазначається, що у разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю. Як повинен виглядати даний вибір особи з інвалідністю, не зазначається, можна лише здогадуватись, що це може бути оформлено у вигляді нотаріально засвідченої заяви. Крім того, норма вказує на "догляд", що не є тотожним до "постійного догляду" і також може породжувати певні складнощі у збиранні необхідних документів для оформлення відстрочки на практиці.

Інша підстава для відстрочки, яка змінюється, стосується здобувачів професійної, фахової та вищої освіти і тепер її формулювання таке: "здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури".

Для того, щоб здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти мали право на відстрочку, повинні бути дотримані одночасно такі умови, а саме: денна або дуальна форма навчання та здобуття рівня освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту". Тобто якщо військовозобов'язана особа вже має диплом магістра та зараз навчається на магістра за іншою спеціальністю - права на відстрочку немає, бо не виконується вимога послідовності здобуття ступеня освіти.

Крім того, треба звернути увагу, що у Перехідних положеннях нового Закону зазначається, що громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зберігають таке право до завершення поточного навчального року.

Також хочу закцентувати увагу на тому, що прийнятим Законом прибрали норму про відстрочку на 6 місяців для тих, хто звільнився за сімейними обставинами під час воєнного стану, зі статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Хоча ця норма діяла лише під час часткової мобілізації, на практиці тим, хто звільнявся з військової служби під час воєнного стану, все ж надавали відстрочку. Відповідно до нового Закону фактично такі особи можуть бути мобілізовані заново, якщо не оформлять одразу відстрочку.

Антон Ревенко,

член Асоціації правників України,

практикуючий юрист у сфері військового права

та мобілізації

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Платіть менше - отримуйте більше! Тільки у квітні заощаджуйте 40% при замовленні преміум-рішення LIGA 360: Юрист. Встигніть скористатись вигідною ціною.

Читайте на цю саму тему:

Верховна Рада ухвалила Закон про мобілізацію

Закон щодо мобілізації офіційно опубліковано і набере чинності 18 травня

Закон про мобілізацію: які зміни внесено до Кодексу адмінсудочинства

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини