Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Взаємодія адвоката та аудитора для захисту інтересів підприємства

Реклама

Кожний власник бізнесу бажає захищати свої права та законні інтереси від протиправних дій і рішень органів влади, недоброчесних вчинків контрагентів та управлінського персоналу, третіх осіб. Але не завжди є розуміння, які правові інструменти та як використовувати. Так, підприємці не бачать відмінностей між діяльністю адвокатів та аудиторів.

Слова "аудитор" та "аудит" сприймаються синонімами перевірки бухгалтерського та податкового обліку. Аудиторський висновок, на думку бізнесменів, має допомогти уникнути додаткових нарахувань та штрафів з боку податкових органів.

Ця думка хибна. Аудит - це висловлення незалежної думки аудитора щодо перевірки даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності. І аудитор під час аудиту діє не в інтересах КЛІЄНТА, а в інтересах СУСПІЛЬСТВА. Тобто висловлена ним думка щодо відповідності/невідповідності бухобліку та фінансової звітності Клієнта в усіх суттєвих аспектах вимогам Національного положення (стандарт) бухгалтерського обліку (ПСБО) чи Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) є саме незалежною, в тому числі і від інтересів Клієнта.

Водночас адвокат завжди має діяти в законних інтересах клієнта.

Тому адвокати активно використовують професійну думку аудиторів, саме як незалежну, для захисту інтересів клієнта, зокрема, у перемовинах та під час судових спорів.

Своєю чергою, аудитори звертаються до адвокатів з метою висловлення професійної думки стосовно спірних або сумнівних правовідносин, виявлених під час аудиту чи наданні інших аудиторських послуг. І тут адвокати буду захищати інтереси аудитора (для підсилення його незалежності).

Платник податків, своєю чергою, використовує адвоката для консультацій і роз'яснень з правових питань, правового супроводу своєї діяльності, захисту прав, свобод і законних інтересів перед органами влади та контрагентами. А аудитори цінні для нього як експерти для висловлення незалежної думки.

Наприклад, коли у власника є сумніви щодо законності дій управлінського персоналу, підозрі у шахрайстві та у викривленні показників фінансової звітності. У такому випадку аудит та його незалежні від управлінського персоналу підприємства висновки будуть доказом, який, своєю чергою, використовують адвокати для притягнення персоналу до відповідальності, стягнення збитків.

І аудитори, і адвокати в своїй роботі, при виявленні ризиків шахрайства чи помилки, повідомляють про це клієнта, але їх дії у відповідь на виявлені ризики обмежені на законодавчому рівні. Так, якщо під час аудиту аудитор виявив ризики шахрайства, що суттєво впливають на показники фінансової звітності, він може не тільки висловити негативну думку щодо предмета перевірки, а навіть відмовитись від висловлення своєї думки взагалі. У той час як у адвоката таких законодавчих обмежень не має. Навпаки, він зобов'язаний діяти на забезпечення законних інтересів клієнта, недопущення їх порушень та на сприяння їх відновленню.

Тому правова допомога адвоката і послуги аудитора можуть та повинні бути використані для захисту прав та законних інтересів підприємства, але використовувати їх треба розуміючи законодавчі вимоги та відмінності.

Наталія Куріленко,

аудитор, адвокат, керівник податкової практики

адвокатської компанії «Соколовський і партнери»

Де адвокату зберігати робочі посилання й акаунти? Зручний робочий простір доступний в LIGA360:Адвокат НААУ. Доступ до Кабінету Електронного суду, Кабінету ВША НААУ, усі судові рішення й законодавство, модуль воєнного стану. Безліч завдань адвоката - одне рішення.

Скористайтесь спецпропозицією для рішення LIGA 360: Юрист (Преміум). Отримайте максимум інструментів legal research, повну базу законодавства і судової практики, засоби контролю від юридичних ризиків. Замовте зараз з економією 40%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини