Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У НААУ висловили позицію стосовно поєднання військової служби і адвокатської діяльності

Реклама

Надання мобілізованим адвокатам можливості продовжувати адвокатську діяльність під час перебування на службі в ЗСУ, знищить незалежність професії, позначиться на якості роботи, а також спричинить конфлікт присяг. Таку позицію висловив Комітет законотворчих ініціатив з питань адвокатської діяльності НААУ, дослідивши законопроєкт № 11014 "Про внесення змін до статті 7 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" щодо уточнення підстав несумісності з діяльністю адвоката".

Законопроєктом пропонується уточнити в статті 7 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" підстави несумісності здійснення адвокатської діяльності, а саме встановити, що несумісною з діяльністю адвоката є військова служба за контрактом або альтернативна (невійськова) служба.

"Таким чином, адвокати, які призвані в лави Збройних сил України по мобілізації, збережуть свій діючий статус та зможуть і надалі надавати правничу допомогу", - пояснюють автори законопроєкту.

Водночас, на думку Комітету НААУ, у разі реалізації проекту мобілізовані адвокати де-юре зможуть надавати правничу допомогу, що може призвести до низки проблем:

1. Не забезпечуватиметься принцип незалежності адвокатури, гарантований статтею 131-2 Конституції. Бо адвокат, який проходить військову службу, має виконувати накази військового командування, отже, не може бути незалежним.

2. Виникає питання щодо якості надання правничої допомоги мобілізованими адвокатами, які мають зосередитися на виконанні завдань із відсічі збройної агресії проти України та захисту суверенітету нашої держави.

3. У випадку поєднання статусів адвоката та військовослужбовця виникає ситуація, коли людина повинна дотримуватись одночасно двох принципів: незалежності для адвокатської діяльності та єдиноначальності  й підпорядкування - для військової служби. А вони прямо суперечать один одному. І адвокат, і військовий (у т. ч. призваний до лав ЗСУ за мобілізацією) дають присяги, а у випадку суміщення цих статусів обидві присяги будуть порушені.

За таких обставин, вважають у НААУ, законопроект потребує доопрацювання. Повністю зауваження і пропозиції можна переглянути за посиланням.

"Для уникнення притягнення до дисциплінарної відповідальності адвокатів, які стали на захист України, Рада адвокатів України 3 березня 2022 року прийняла рішення № 24, яким встановила, що у період воєнного стану не вважатиметься порушенням вимог щодо несумісності проходження військової або альтернативної (невійськової) служби адвокатами та вирішила не застосовувати таку підставу для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності. Разом із тим, таке рішення не дає мобілізованим адвокатам право продовжувати здійснювати адвокатську діяльність", - нагадали в НААУ.

Де адвокату зберігати робочі посилання й акаунти? Зручний робочий простір доступний в LIGA360:Адвокат НААУ. Доступ до Кабінету Електронного суду, Кабінету ВША НААУ, усі судові рішення й законодавство, модуль воєнного стану. Безліч завдань адвоката - одне рішення.

Читайте також:

РАУ затвердила роз'яснення щодо можливості використання адвокатами технічних засобів під час участі в обшуку та інших слідчих діях

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини