Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РАУ затвердила роз'яснення щодо можливості використання адвокатами технічних засобів під час участі в обшуку та інших слідчих діях

Реклама

Рада адвокатів України затвердила роз'яснення щодо можливості використання адвокатами технічних засобів під час участі в обшуку та інших слідчих (процесуальних) діях.

Відповідне рішення № 87 було ухвалено на засіданні 11 - 12 серпня 2023 року.

Зокрема, РАУ звернула увагу на такі важливі моменти:

1. За загальним правилом адвокати мають право використовувати самостійно залучені технічні засоби, які належать їм або іншим особам (за їх згодою) та використовуються для цілей надання правничої допомоги.

2. У частині надання адвокатами правничої допомоги у кримінальному провадженні Закон "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" є частиною національного кримінального процесуального законодавства.

Будучи захисником підозрюваного чи обвинуваченого, а також представником потерпілого, адвокат, користуючись правом свого підзахисного або правом потерпілого, може застосовувати технічні засоби під час проведення процесуальних дій, якщо слідчий не виніс постанову про заборону застосування технічних засобів.

Застосування технічних засобів фіксації під час здійснення слідчих (процесуальних) дій має певні особливості: здійснюється в порядку, встановленому КПК України, та може бути обмежено вмотивованою постановою слідчого, прокурора або ухвалою слідчого судді, суду. При цьому таке обмеження застосовується лише з метою нерозголошення даних, які містять таємницю, що охороняється законом чи стосується інтимних сторін життя людини із відповідним відображенням мотивів у відповідній постанові чи ухвалі.

3. Особа, яка проводить відповідну процесуальну дію, приймає рішення про фіксацію процесуальної дії технічними засобами. Адвокат має право клопотати про застосування технічних засобів фіксування. Реалізація особою, яка проводить процесуальну дію, та адвокатом наданих ч. 1 ст. 107 КПК України правомочностей (як у спосіб прийняття рішення / подання клопотання про застосування технічних засобів фіксації, так і у спосіб прийняття протилежного рішення), не позбавляє адвоката права самостійно застосовувати власні технічні засоби фіксації із дотриманням зазначених вище приписів законодавства.

4. Адвокат може ініціювати внесення до протоколу слідчої (процесуальної) дії відомостей про факт фіксації ним досудового розслідування (конкретної слідчої (процесуальної) дії), в тому числі із відображенням ідентифікуючих даних технічних засобів, за допомогою яких здійснюється така фіксація.

5. У випадку, якщо адвокат самостійно застосовує власні технічні засоби фіксації, він зобов'язаний попередити учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів.

6. Запис, здійснений адвокатом самостійно власними технічними засобами, а також матеріальний носій не є невід'ємним додатком до протоколу обшуку (протоколу іншої слідчої дії), що не позбавляє адвоката можливості клопотати про його приєднання до відповідного протоколу як самостійного додатка.

За будь-яких обставин долучення без згоди адвоката технічних засобів, які використовувались ним під час слідчої (процесуальної) дії (в тому числі й телефон як фіксуючий пристрій), є неприпустимим як з огляду на вимоги кримінального процесуального законодавства, так і з огляду на вимоги ст. ст. 22, 23 Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Які цифрові рішення допоможуть у роботі адвоката? LIGA360: Адвокат НААУ - це робочий онлайн-простір, що надає доступ до кабінету адвоката НААУ, навчальних продуктів ВША та інформаційних продуктів ЛІГА:ЗАКОН. Замовте систему прямо зараз.

Читайте також:

Цифровізація виконавчого провадження: у Верховній Раді врахують позицію НААУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини