Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін спростив процедуру усиновлення і влаштування дітей в інші сімейні форми виховання

Реклама

22 березня Уряд спростив процедуру усиновлення і влаштування дітей в інші сімейні форми виховання. Про це повідомила пресслужба Мінсоцполітики.

Зміни стосуються наступних сфер:

  • Усиновлення

Родина, яка перебуває в процесі усиновлення дитини, зможе забрати дитину до себе раніше, ніж буде винесене рішення суду. Тимчасове влаштування дитини до сім'ї потенційних усиновлювачів буде можливим за умови, якщо сім'я або одна людина - кандидат в усиновлювачі:
1) отримала позитивний висновок райдержадміністрації або виконавчого органу міської або районної у місті ради про доцільність усиновлення і відповідність інтересам дитини
2) подала до суду заяву про усиновлення дитини.

Термін дії довідки про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, збільшується до 24 місяців.

Служби у справах дітей на місцях отримають доступ до інформації про дітей, які потребують усиновлення, не тільки в межах свого міста / громади, але і всіх дітей області. Усім кандидатам, які перебувають на обліку в ССД, надходитиме запрошення на прийом для ознайомлення з інформацією про дитину, щойно дитина потраплятиме на  облік. Служби у справах дітей на регіональному рівні бачитимуть інформацію про дітей на обліку в інших регіонах і на централізованому обліку. Тобто більше дітей і більше потенційних усиновлювачів матимуть шанси зустріти одне одного.

  • Опіка / піклування

Оформити опіку / піклування над дитиною, якщо другий з подружжя перебуває на військовій службі, стане простіше. Згідно з правилами, подавати висновок про стан здоров'я повинні обидва з подружжя, а не тільки людина, яка бере дитину під опіку. Відтепер той, хто служить, зможе подати такой висновок протягом 15 календарних днів після повернення. 

  • Тимчасове влаштування

Родини (сім'ї родичів, знайомих, а також прийомні і ДБСТ) отримуватимуть грошову допомогу на час тимчасового влаштування дитини - ще до того, як дитина набуде статусу сироти або позбавленої батьківського піклування.

  • Які ще зміни передбачає рішення Уряду:

Після завершення навчання майбутні усиновлювачі, прийомні батьки, опікуни отримуватимуть довідку протягом 5 робочих днів (строк скоротився удвічі, дотепер було 10 днів). Установа, яка проводила навчання, має надіслати довідку до служби у справах дітей електронною поштою і одночасно зателефонувати до ССД, щоб попередити про готовність довідки.

Оформити опіку / піклування над дитиною як і раніше, зможуть хрещені батьки. Але додається вимога, що людина мала бути хрещеною мамою / татом ДО моменту, коли дитина набуває статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Це усуне можливість для деяких дорослих недоброчесно використати ситуацію, зазначають в міністерстві.

Адвокати з сімейних справ вивчають актуальні ситуації щодо розлучення, поділу майна, ухилення від сплати аліментів з ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Також система містить повну базу українського законодавства з експертними коментарями. Придбайте ІПС ЛІГА:ЗАКОН за посиланням.

Читайте також: Верховний Суд вказав, коли справу про аліменти не можна закрити у зв'язку з відсутністю предмета спору

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини