Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Строки досудового розслідування у кримінальних провадженнях

Реклама

Строки досудового розслідування у кримінальних провадженнях завжди є актуальною темою, яка не залишається поза увагою як сторони захисту так і сторони обвинувачення. Багато дискусій виникає навколо даного інституту, нормативне регулювання якого також зазнавало змін у часі. В даній статті наводяться актуальні положення кримінального процесуального законодавства, а також приклади судової практики з цих питань.

Чим так важливий інститут строків досудового розслідування у кримінальному провадженні?

Чинним кримінальним процесуальним законодавством встановлено, що досудове розслідування починається з внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань може бути заява певної особи, а також рапорт працівника правоохоронного органу.

Таким чином, з початком досудового розслідуванн слідчий отримує повноваження на проведення слідчих дій, в тому числі негласних слідчих (розшукових) дій, а також повноваження на ініціювання заходів забезпечення кримінального провадження.

Виходячи з вищевказаного, важливо щоб дані повноваження слідчого мали певні обмеження у часі, які є гарантією досягнення завдань кримінального провадження у розумні строки.

Останні новели законодавства щодо обчислення строків досудового розслідування за “фактовими” кримінальними провадженнями

До початку 2024 року статтею 219 КПК було передбачено, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

При цьому, КПК визначав строки досудового розслідування, які обчислювалися з момену внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, до дня повідомлення особі про підозру та становили: дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З 01 січня 2024 року набрав чинності Закон України №3509-IX від 08 грудня 2023 року ”Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури”.

Даним Законом визначено, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту повідомлення особі про підозру до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності, клопотанням про закриття кримінального провадження або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Положення частини першої статті 219 КПК в редакції Закону України "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури" застосовуються до всіх кримінальних проваджень, досудове розслідування або судовий розгляд яких не завершено до дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури".

Таким чином, з 01 січня 2024 року, у кримінальних провадженнях, в яких жодній особі не повідомлено про підозру (“фактові” кримінальні провадження), строки досудового розслідування не обчислюються.

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ. 

Строки досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо особи

Положення частини 3 статті 219 КПК залишилися незмінними та передбачають, що з дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене:

- протягом сімдесяти двох годин - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або затримання особи в порядку, передбаченому частиною четвертою статті 298-2 цього Кодексу;

- протягом двадцяти діб - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, якщо підозрюваний не визнає вину або необхідності проведення додаткових слідчих (розшукових) дій, або вчинення кримінального проступку неповнолітнім;

- протягом одного місяця - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку, якщо особою заявлено клопотання про проведення експертизи у випадку, передбаченому частиною другою статті 298-4 цього Кодексу;

- протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Продовження строків досудового розслідування

Не зважаючи на наявність в КПК чітко визначених строків досудового розслідування, у яких особі повідомлено про підозру, частиною 4 статті 219 КПК передбачена можливість їх продовження.

Так, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, в якому особі повідомлено про підозру у вчиненні кримінального проступку, може бути продовжений до одного місяця з дня повідомлення особі про підозру за умови складності провадження. В даному випадку строк досудового розслідування продовжується прокурором шляхом винесення відповідної постанови.

Якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування неможливо закінчити протягом двох місяців, такий строк може бути продовжений:

1) до трьох місяців - керівником окружної прокуратури, керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступником Генерального прокурора, якщо досудове розслідування не може бути закінчене внаслідок складності провадження;

2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора, якщо досудове розслідування не може бути закінчене внаслідок особливої складності провадження;

3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступниками, виключно у випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, якщо досудове розслідування не може бути закінчене внаслідок виняткової складності провадження.

Як вбачається з вищевказаних положень КПК, при продовженні строку досудового розслідування сторона обвинувачення зобов'язана в першу чергу довести факт того, що підставою продовження строку досудового розслідування є складність, особлива складність або виняткова складність кримінального провадження.

Статтею 28 КПК передбачено, що складність кримінального провадження, як критерій визначення розумності строків кримінального провадження, визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачуваних та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо.

При цьому, будь-якого визначення особливої та виняткової складності кримінального провадження законодавство не містить.

Таким чином, складність провадження, в тому числі особлива і виняткова, є оціночними поняттями, які повинні обгрунтовані і доведені стороною обвинувачення при продовженні строку досудового розслідування.

Порядок продовження строків досудового розслідування

Строк досудового розслідування продовжується прокурором або слідчим суддею на підставі клопотання слідчого або прокурора, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування.

Продовження строку досудового розслідування прокурором

Клопотання сторони обвинувачення подається відповідному уповноваженому прокурору не пізніше п'яти днів до спливу строку досудового розслідування. Копія клопотання повинна бути вручена підозрюваному та його захиснику не пізніше ніж за п'ять днів до дня подання клопотання прокурору. Таким чином, клопотання про продовження строку досудового розслідування в даному випадку повинно бути підготовлене та вручене стороні захисту не пізніше ніж за десять днів до закінчення строку досудового розслідування.

Сторона захисту має право підготувати заперечення щодо клопотання про продовження строку досудового розслідування, які подаються слідчому або прокурору, який ініціював продовження строку досудового розслідування. Такі заперечення в обов'язковому порядку долучаються до матеріалів клопотання і разом з ним подаються прокурору, уповноваженому на його розгляд.

Прокурор, уповноважений розглядати питання продовження строку досудового розслідування, зобов'язаний розглянути клопотання не пізніше трьох днів з дня його отримання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування. Рішення прокурора про продовження строку досудового розслідування або про відмову у такому продовженні приймається у формі постанови.

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням 

Порядок продовження строку досудового розслідування слідчим суддею

Клопотання про продовження строку досудового розслідування подається слідчому судді не пізніше п'яти днів до спливу строку досудового розслідування.

Слід зазначити, що положення статті 295-1 КПК, які регулюють порядок розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування слідчим суддею, не містять приписів щодо порядку і строків вручення клопотання з додатками стороні захисту.

Поряд із цим, на відміну від порядку продовження строку досудового розслідування прокурором, для розгляду питання про продовження строків досудового розслідування слідчим суддею встановлюється вимога про надання оригіналів або копій документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання

У разі недотримання стороною обвинувачення змісту клопотання, слідчий суддя має право постановити ухвалу про його повернення.

Розгляд клопотання слідчим суддею здійснюється протягом трьох днів з дня його одержання або до спливу строку досудового розслідування, за участю прокурора, підозрюваного та його захисника.

За наслідками розгляду клопотання слідчий суддя має право відмовити у задоволенні клопотання, задовольнити його повністю або частково (продовжити досудове розслідування на строк менший ніж зазначено у клопотанні).

При вирішенні питання про продовження строків досудового розслідування як прокурором так і слідчим суддею приймається до уваги наступні обставини:

- докази, які обґрунтовують підозру;

- процесуальні дії, проведення або завершення яких потребує додаткового часу;

- значення результатів цих процесуальних дій для судового розгляду;

- строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій;

- обставини, що перешкоджали здійснити ці процесуальні дії раніше.

Які періоди не включаються до строку досудового розслідування

Законодавством передбачено, що певні періоди досудового слідства не включаються в загальний строк досудового розслідування. До таких періодів відноситься:

1) строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до винесення постанови про відновлення кримінального провадження

2) строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 КПК

У випадку скасування постанови про зупинення кримінального провадження та відсутності вмотивованої постанови прокурора про відсутність можливості подальшого проведення досудового розслідування обумовленої введенням воєнного стану, строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до дня її скасування слідчим суддею включається у строки досудового розслідування.

Обчислення строків досудового розслідування за об'єднаними кримінальними провадженнями

Частиною 1 статті 217 КПК передбачено, що у разі необхідності в одному провадженні можуть бути об'єднані матеріали досудових розслідувань щодо декількох осіб, підозрюваних у вчиненні одного кримінального правопорушення, або щодо однієї особи, підозрюваної у вчиненні кількох кримінальних правопорушень

Загальний строк досудового розслідування при об'єднанні кримінальних проваджень у порядку, передбаченому статтею 217 цього Кодексу, визначається:

1) у провадженнях, які розслідувалися в один проміжок часу - шляхом поглинання меншого строку більшим;

2) у провадженнях, які розслідувалися в різні проміжки часу - шляхом додавання строків досудового розслідування по кожному із таких проваджень, які не пересікаються, в межах строків досудового розслідування злочину, який передбачає найбільш тривалий строк досудового розслідування з урахуванням можливості його продовження, передбаченої частиною другою цієї статті.

Загальний строк досудового розслідування в об'єднаному кримінальному провадженні визначається прокурором, уповноваженим розглядати питання продовження строку досудового розслідування, про що ним виноситься відповідна постанова. У разі необхідності одночасно з обрахуванням загального строку в об'єднаному кримінальному провадженні може бути вирішено питання його продовження.

Наслідки закінчення строків або відмови у їх продовженні

Строк досудового розслідування, який закінчився, поновленню не підлягає.

Якщо прокурором або слідчим суддею відмовлено у продовженні строку досудового розслідування, прокурор, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування, зобов'язаний протягом п'яти днів здійснити одну з дій:

- закрити кримінальне провадження, про що слідчий, дізнавач або прокурор приймає постанову;

- звернутися до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності;

- звернутися до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, тобто, прокурор або слідчий за його дорученням зобов'язаний повідомити підозрюваному, його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

Практика Верховного суду щодо строків досудового розслідування

Правова позиція Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду згідно з Постановою від 25 січня 2024 року у справі № 450/3797/21 щодо закриття кримінального провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України у разі повернення судом обвинувального акта.

Ухвалою суду першої інстанції в підготовчому судовому засіданні задоволено клопотання захисника та закрито кримінальне провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК. Ухвалою апеляційного суду рішення місцевого суду залишено без змін.

В даній справі Верховний Суд дійшов висновку про те, що діючим кримінальним процесуальним законом не передбачено інституту додаткового розслідування, який був прописаний у нормах КПК 1960 року. Тому у разі повернення судом обвинувального акта, який не відповідає вимогам КПК, повноваження прокурора обмежені лише усуненням його недоліків і цей строк не може бути включений у строк досудового розслідування в розумінні положень ст. 219 КПК.

У випадку вирішення питання про застосування положень п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК у кримінальному провадженні суду необхідно перевірити дотримання стороною обвинувачення строків досудового розслідування під час первинного звернення прокурора до суду з обвинувальним актом.

Правова позиція Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду згідно з постановою від 23 січня 2024 року у справі № 752/13530/22 щодо періоду, який не включається у строк досудового розслідування.

Ухвалою суду першої інстанції кримінальне провадження щодо обвинувачених у вчиненні злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 КК, закрито на підставі пункту 10 частини 1 статті 284 КПК у зв`язку із тим, що після повідомлення їм про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений статтею 219 КПК. Апеляційний суд ухвалою залишив це рішення без зміни.

В даній справі Верховний Суд дійшов висновку про те, що у випадку своєчасного звернення слідчого чи прокурора до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування в термін, встановлений частиною 5 статті 294 КПК, відповідальність за своєчасний та належний розгляд клопотання цілком покладається на суд.Таким чином, строк досудового розслідування не може бути включений період, який минув між закінченням попередньо визначеного строку досудового розслідування і розглядом клопотання про продовження строку досудового розслідування.

Правова позиція Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду згідно з постановою від 12 грудня 2023 року у справі № 355/942/21 щодо порядку визначення останнього дня строку досудового розслідування.

Ухвалою суду першої інстанції задоволено клопотання захисника та закрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 190 КК, на підставі пункту 10 частини 1 статті 284 КПК. Ухвалою апеляційного суду вказану ухвалу суду першої інстанції залишено без змін.

В даній справі Верховний Суд підтримав висновки судів першої і апеляційної інстанції.

У цьому провадженні сторона захисту ознайомлювалася з матеріалами досудового розслідування один день - 29 червня 2021 року, який не включається у строк досудового розслідування, відтак останній день строку досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні припав на 11 липня 2021 року (неділя). З урахуванням положень ст. 115 КПК кінцевим днем строку досудового розслідування у цьому провадженні було 12 липня 2021 року.

Проте обвинувальний акт щодо особи прокурором було скеровано до місцевого суду 13 липня 2021 року, тобто поза межами строку досудового розслідування. Підстав, які перешкоджали прокурору скерувати обвинувальний акт до суду після його затвердження 29 червня 2021 року судами не встановлено. Сторона обвинувачення повинна своєчасно виконати визначені КПК дії, зокрема й направлення обвинувального акту до суду.

Визначення останнього дня строку досудового розслідування потрібно обраховувати послідовно. Спершу необхідно визначити день вручення особі повідомлення про підозру, від якого обрахувати передбачений ч. 3 ст. 219 КПК строк, протягом якого досудове розслідування повинно бути закінчене (у разі вчинення злочину - 2 місяці). Надалі потрібно звернути увагу на те, чи продовжувався строк досудового розслідування у встановленому КПК порядку, після цього визначити кінцеву дату строку досудового розслідування з урахуванням часу ознайомлення сторони захисту із матеріалами досудового розслідування тощо (ч. 5 ст. 219 КПК) і лише тоді враховувати положення ст. 115 КПК.

Правова позиція Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду згідно з постановою від 01 червня 2022 року у справі № 348/1674/19 щодо строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування.

В даній справі Верховний Суд дійшов висновку про те, що за положеннями ч. 5 ст. 219 КПК строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому ст. 290 КПК, не включається у строки, передбачені ст. 219 КПК.

Колегія суддів зазначає про безпідставність ототожнення судом апеляційної інстанції у судовому рішенні понять «матеріали досудового розслідування» та «матеріали кримінального провадження».

Як свідчить системний аналіз положень ст. 290 КПК, законодавець визначив, що матеріалами досудового розслідування є матеріали, які перебувають у розпорядженні органу досудового розслідування, а стороною захисту надаються матеріали, речові докази або їх частини, документи або копії з них, а також надається доступ до житла чи іншого володіння. Водночас, відповідно до ч. 1 ст. 317 КПК матеріалами кримінального провадження є документи, інші матеріали, надані суду під час судового провадження його учасниками, судові рішення та інші документи і матеріали, що мають значення для цього кримінального провадження та долучаються до обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності.

Частина 5 ст. 219 КПК чітко встановлює, що строк ознайомлення саме з матеріалами досудового розслідування, а не з матеріалами сторони захисту не включається у строки, передбачені цією статтею. Таким чином, звернення прокурора в порядку ч. 6 ст. 290 КПК із запитом до сторони захисту про доступ до матеріалів, які сторона захисту має намір використати як докази в суді, не впливає на перебіг строку досудового розслідування.

В даному випадку було скасовано вирок Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду та ухвалене рішення про закриття кримінального провадження на підставі пункту 10 частини 1 статті 284 КПК України.

Висновки

Як вбачається з вищевказаного, строки досудового розслідування потребують уваги як сторони обвинувачення так і сторони захисту, оскільки їх пропуск призводить до відповідних наслідків.

Новели кримінального процесуального законодавства щодо скасування строків досудового за “фактовими” кримінальними провадженнями позитивно будуть прийняті виключно представниками правоохоронних органів.

В свою чергу продовжить існування велика кількість кримінальних проваджень, у яких жодній особі роками не оголошується про підозру, але проводяться обшуки, арештовується майно, здійснюється втручання в приватне життя проведенням негласних слідчих (розшукових) дії. Такий стан справ не викличе будь-якого позитиву з боку суспільства та представників бізнесу.

Керівник кримінальної практики

ЮК “RIYAKO & PARTNERS”

Адвокат Олександр Шевцов

LIGA360 LEGAL SOLUTION - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Огляд практики Вищого антикорупційного суду щодо визнання недопустимими результатів негласних слідчих (розшукових) дій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини