Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обмеження для людей із судимістю вступати до ЗСУ є застарілою нормою: заступниця Міністра юстиції

Реклама

Раніше ми писали, що група народних депутатів зареєструвала в Парламенті законопроєкт №11079 про звільнення засуджених для служби за контрактом в ЗСУ.

"В Україні є близько 50 тисяч людей, які мають судимість і вже відбули покарання. Ще 26 тисяч перебувають у місцях позбавлення волі. Частину з них можуть мобілізувати до лав ЗСУ у разі прийняття змін до законодавства", - розповіла заступниця Міністра юстиції України Олена Висоцька.

За її словами, заборона людям із судимістю бути частиною армії є застарілою законодавчою нормою часів Радянського Союзу, а засуджені, які вже відбули покарання і є на волі, мають такі самі обов'язки, як і інші.

"Тому, звісно, що це дуже логічно, що вільних людей, які здатні допомогти Збройним Силам, можуть призивати без їх погодження або згоди. Водночас, з другою категорією засуджених - особами, які зараз відбувають покарання у в'язницях, ситуація складніша. Для них передбачено умовно-дострокове звільнення за їхньою заявою. Тобто їхнє бажання, їхня мотивація є обов'язковими. В іншому випадку це просто не є ефективним для наших Збройних Сил", - сказала Олена Висоцька.

Зазначається, що при цьому буде врахована спроможність, фізична підготовка ув'язнених та відсутність медичних протипоказань для такої роботи за контрактом.

Також  Олена Висоцька повідомила, що наразі у законопроєкті №11079 визначено дві групи засуджених, які не матимуть права служити у ЗСУ. Це засуджені, які отримали свої вироки за:

- статтями проти основ національної безпеки;

- злочини, пов'язані з військовою службою.

Заразом заступниця Міністра припустила, що під час розгляду законопроєкту народні депутати можуть запропонувати й інші обмеження.

Читайте також: Набув чинності Закон про демобілізацію строковиків

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини