Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 12 березня діють зміни, пов’язані з перевіркою відповідності набувача або власника с/г землі

Реклама

12 березня набрала чинності урядова постанова від 1 березня 2024 року № 239 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1127 та від 16 червня 2021 р. № 637».

Що передбачено зазначеною постановою, пояснив Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді.

1. Документом унесено зміни до Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Зокрема, доповнено відповідним протоколом проведеної нотаріусом перевірки набувача перелік документів, які подаються для державної реєстрації права власності у зв'язку з передачею у власність:

  • юридичним особам земельної ділянки с/г призначення як внеску (внесення майна до статутного (складеного) капіталу (статутного фонду), вступні, членські та цільові внески членів кооперативу тощо);

  • фізичним та юридичним особам земельної ділянки с/г призначення у результаті припинення (ліквідації чи реорганізації) юридичної особи або виділу з неї нової юридичної особи.

2. Постановою внесено зміни до Порядку здійснення перевірки відповідності набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу України.

Змінами врегульовано випадки, за яких нотаріус має проводити перевірку набувача земельної ділянки с/г призначення у разі звернення до нього за вчиненням нотаріальної дії, внаслідок якої набувається право власності на земельні ділянки с/г призначення юридичними особами, зокрема, у зв'язку з передачею у власність юридичним особам земельної ділянки с/г призначення як внеску (внесення майна до статутного (складеного) капіталу (статутного фонду), вступні, членські та цільові внески членів кооперативу тощо).

Передбачено, що нотаріус має проводити перевірку набувача земельної ділянки с/г призначення при зверненні до нього за засвідченням справжності підпису на акті приймання-передачі або іншому документі, що підтверджує факт передачі земельної ділянки с/г призначення.

Зверніть увагу: Нотаріальна палата підготувала інформаційний лист, у якому проаналізувала відповідну постанову.

Попередьте незаконні дії з об'єктами нерухомості та діяльність "чорних реєстраторів". Налаштуйте моніторинг в SMS-Маяк та отримуйте сповіщення про будь-які дії щодо майна компанії. Деталі за посиланням.

Читайте також:

З 6 березня діє новий Порядок подання відомостей, необхідних для розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земділянки

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини