Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк визначив перелік важливих об’єктів платіжної інфраструктури в Україні

Реклама

У межах реалізації функції оверсайту за результатами моніторингу діяльності у 2023 році Нацбанк визначив перелік важливих об'єктів платіжної інфраструктури в Україні.

Єдиною системно важливою платіжною системою, як і в попередні роки, стала Система електронних платежів (СЕП) Національного банку.

До категорії важливих платіжних систем віднесено шість платіжних систем, а саме:

  • "MasterCard", MasterCard International Incorporated, США;

  • "Visa", Visa International Service Association, США;

  • "NovaPay", ТОВ "НоваПей", Україна;

  • "PrivatMoney", АТ КБ "ПриватБанк", Україна;

  • "MONEYCOM", ТОВ "СВІФТ ГАРАНТ", Україна;

  • "Фінансовий світ", ТОВ "Українська платіжна система", Україна.

Зазначається, що дві платіжні системи - "PrivatMoney" та "MONEYCOM" - є новими в переліку порівняно з 2022 роком.

Крім того, за підсумками діяльності у 2023 році визначені важливі учасники системно важливих і важливих платіжних систем:

  • АТ КБ "ПриватБанк" (СЕП НБУ, "MasterCard", "Visa");

  • АТ "ПУМБ" ("PrivatMoney");

  • ТОВ "ФК "КОНТРАКТОВИЙ ДІМ" ("Фінансовий світ").

Також за результатами 2023 року визначені три важливі технологічні оператори платіжних послуг: ТОВ "ЕЙСІ ДІСІ ПРОЦЕССІНГ", ПрАТ "Український процесінговий центр" та ТОВ "ТАС ЛІНК".

Розподіл об'єктів платіжної інфраструктури за категоріями важливості регулятор здійснює згідно з міжнародною практикою для підвищення їх надійності й ефективності, а також приведення їх діяльності у відповідність до міжнародних стандартів оверсайту.

Так, до об'єктів платіжної інфраструктури, що віднесені до категорій важливості, Національний банк встановлює посилені вимоги щодо управління та організації діяльності, доступу та участі в платіжній системі, системи управління ризиками, остаточності розрахунків, забезпечення кіберстійкості та управління безперервністю діяльності.

Довідково: розподіл об'єктів платіжної інфраструктури за категоріями важливості Нацбанк здійснює щорічно за підсумками їх діяльності протягом попереднього року.

Критеріями визначення важливості об'єктів платіжної інфраструктури, встановленими в постанові Правління НБУ від 24.08.2022 № 187, є обсяги операцій та види послуг, які ними надаються.

За повідомленням Нацбанку

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ.

Читайте також:

Надання послуг у сфері організації та проведення азартних ігор: Кабмін змінив Ліцензійні умови

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини