Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конкурсний відбір кандидатур на посаду судді КСУ стосовно осіб, яких призначає Президент, здійснюватиме нова комісія

Реклама

29 лютого Володимир Зеленський підписав Указ № 139/2024 «Питання конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України стосовно осіб, яких призначає Президент України» (набере чинності з дня опублікування).

Глава держави затвердив нове Положення про проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України стосовно осіб, яких призначає Президент України, а також утворив конкурсну комісію для проведення конкурсного відбору.

З дня набрання чинності документом втратять чинність:

    Згідно з Указом № 139/2024 відбір кандидатур на посаду судді КСУ стосовно осіб, яких призначає Президент, здійснюється на конкурсних засадах у порядку, встановленому Законом "Про Конституційний Суд України" та цим Положенням.

    Склад конкурсної комісії формується з числа правників з визнаним рівнем компетентності, які не беруть участі в конкурсному відборі на посаду судді Конституційного Суду.

    Персональний склад конкурсної комісії затверджує Президент.

    Під час проведення конкурсного відбору не допускаються участь і залучення у будь-якій формі громадян держави, визнаної згідно із законом державою-окупантом та/або державою-агресором стосовно України, а також громадських об'єднань, засновниками яких є такі особи.

    Члени конкурсної комісії беруть участь у її роботі особисто, без права делегування своїх повноважень щодо участі у засіданнях конкурсної комісії та права голосу на таких засіданнях іншим членам конкурсної комісії або іншим особам; на громадських засадах і на безоплатній основі.

    Формою роботи конкурсної комісії є засідання, яке є правомочним за умови присутності на ньому більшості від складу конкурсної комісії.

    Засідання конкурсної комісії може бути проведено в режимі відеоконференції з використанням електронних засобів відеозв'язку.

    Член конкурсної комісії має право брати участь у засіданні та ухваленні рішень конкурсної комісії у віддаленому режимі з використанням електронних засобів відеозв'язку.

    Рішення конкурсної комісії ухвалюються шляхом відкритого голосування простою більшістю голосів від її складу.

    Конкурсна комісія оприлюднює оголошення про початок конкурсного відбору на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента не пізніше ніж за дев'яносто днів до дня закінчення строку повноважень або досягнення граничного віку перебування на посаді судді КСУ, або не пізніше двадцяти днів з дня виникнення вакансії на посаду судді Конституційного Суду України в разі, якщо повноваження судді КСУ припинено чи його звільнено з посади з підстав, передбачених статтею 149-1 Конституції.

    До складу конкурсної комісії увійшли:

    Лазур Ярослав Володимирович - декан юридичного факультету Ужгородського національного університету, доктор юридичних наук, професор (за згодою)

    Лотюк Ольга Степанівна - завідувач кафедри конституційного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, професор (за згодою)

    Скрипнюк Олександр Васильович - директор Інституту держави і права імені В. М. Корецького Національної академії наук України, віце-президент Національної академії правових наук України, академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор (за згодою)

    Слінько Тетяна Миколаївна - завідувач кафедри конституційного права України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат юридичних наук, професор (за згодою)

    Богдан Футей - доктор права, професор, суддя Федерального суду претензій Сполучених Штатів Америки (за згодою).

    Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ.

    Читайте також:

    Мобілізація по-новому: що планують змінити законодавці?

    Залиште коментар
    Увійдіть щоб залишити коментар
    Увійти
    Підпишіться на розсилку
    Головні новини і аналітика для вас по буднях

    Схожі новини