Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Раді рекомендують ухвалити Закон щодо звільнення роботодавцем працівника за колабораціонізм

Реклама

За підсумками засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, що відбулось 14 лютого 2024 року, було схвалено текст порівняльної таблиці з пропозиціями і поправками народних депутатів України (в тому числі, внесених під час засідання Комітету) до законопроєкту №7731 про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткової підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань та члени Комітету рекомендували Верховній Раді прийняти даний законопроект в другому читанні та в цілому. Про це повідомила преслужба Апарату ВР.

У зв'язку з випадками колабораціонізму, зокрема, на підприємствах критичної інфраструктури, законопроектом пропонується дати роботодавцю право розірвати трудовий договір у разі якщо:

- законної сили набрав вирок суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;

- працівник не виконує правил поведінки на підприємстві, в установі, організації.

В Комітеті зауважили, що звільнення у таких випадках потребуватиме попередньої згоди первинної профспілки, членом якої є працівник (відповідно до ст. 43 КЗпП).

Також законопроєктом пропонується ввести обов'язкове встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та/або об'єктах чи операторах критичної інфраструктури.

Відповідні правила поведінки мають містити положення, зокрема, про:

 - надання працівниками інформації щодо наявних у них зв'язків з фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України;

 - зобов'язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також умови роботи з конфіденційною інформацією.

Крім того Комітет рекомендував парламенту зняти з розгляду низку законопроектів (за реєстр. №№ 5257, 5257-1, 5601, 4174, 4597) у зв'язку із втратою актуальності, зокрема, після прийняття Верховною Радою України.

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням 

Читайте також:

Кабмін затвердив схему посадових окладів для держслужбовців на 2024 рік

Уряд уніс зміни до постанови щодо оплати праці працівників місцевих держадміністрацій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини