Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДСНС створила е-реєстри щодо аудиту пожежної та техногенної безпеки

Реклама

Державна служба України з надзвичайних ситуацій створила та впроваджує в роботу нові електронні сервіси для забезпечення організації незалежного аудиту пожежної та техногенної безпеки суб'єктів господарювання.

У ДСНС розповіли, що мета створення е-реєстру - це спростити ведення бізнесу та обмежити кількість різних перевірок. Але найголовніша - підвищити рівень пожежної безпеки.

Восени 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон № 2655-IX щодо дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності, який дає змогу суб'єктам господарювання із середнім та/або незначним ступенями ризику ініціювати на своїх об'єктах незалежний аудит відповідності вимогам пожежної й техногенної безпеки.

Зазначається, що це, своєю чергою, дасть змогу укласти договори страхування й зменшити кількість планових перевірок, збільшити період між ними й посилити гарантії відшкодування збитків у разі порушення бізнесом вимог пожежної безпеки.

«На сьогоднішній день у нас близько 205 тисяч суб'єктів господарювання з середнім і незначним ступенями ризику. У кожного суб'єкта є орієнтовно по 1 - 2 об'єкти, тобто загалом налічується 320 - 330 тис. об'єктів, які можуть піти шляхом аудиту і страхування», - зазначили в ДСНС.

За умови наявності страхового поліса цивільної відповідальності планові перевірки суб'єктів господарювання із середнім ступенем ризику можуть не проводитися до 6 років поспіль, а з низьким ступенем ризику - до 10 років. Аудит не тягне за собою негативних наслідків і санкцій та є добровільним.

У Службі розповіли, що за понад рік з дня ухвалення Закону вдалося провести велику підготовчу роботу й зараз на сайті ДСНС запрацювала електронна форма, через яку зацікавлені організації й експерти можуть подати документи для проходження професійної атестації та отримання кваліфікаційного сертифіката.

Окрім того, впроваджено е-реєстр організацій, які проводять аудит пожежної та техногенної безпеки, та експертів у сфері пожежної і техногенної безпеки, куди вноситимуть записи про видані сертифікати, та Реєстр договорів страхування, укладених за результатами аудиту й отриманих актів.

За повідомленням Міністерства внутрішніх справ

LIGA360 LEGAL SOLUTION - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Перевірки 2024: алгоритм дій для юриста

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини