Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відсутність електронного кабінету юридичної особи – процесуальні ризики

Реклама

20 лютого 2024 року набирають чинності зміни до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України щодо обов'язку юридичних осіб зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами ("ЄСІТС"). Це черговий етап діджиталізації судового процесу, який розпочався з господарського судочинства у жовтні 2023 року.

Читайте також: Реєстрація в Єдиній судовій системі: для кого обов'язкова з 19 жовтня 2023 року, а для кого - з 20 лютого 2024?

Відтепер для реалізації процесуальних прав під час розгляду не тільки господарських, а й цивільних та адміністративних справ юридичні особи, органи державної влади та місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, виконавці, арбітражні керуючі та судові експерти зобов'язані зареєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС.

Такий обов'язок та відповідні обмеження процесуальних прав у разі його невиконання не поширюється на фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців та іноземні юридичні особи, водночас залишається для адвокатів, які їх представляють у судових справах.

Про порядок реєстрації електронного кабінету ми нещодавно писали у статті "Що бізнесу потрібно знати про Електронний суд та які наслідки відсутності е-кабінету в ЄСІТС".

Процесуальні наслідки нереєстрації електронного кабінету

Процесуальні наслідки невиконання обов'язку щодо реєстрації електронного кабінету є однаковими для учасників господарських, цивільних та адміністративних справ, за винятком певних особливостей кожного з процесу. У зв'язку з цим аналіз практики господарських судів щодо застосування таких наслідків допоможе учасникам передбачити реакцію цивільних та адміністративних судів на подібні процесуальні порушення.

  • Залишення процесуальних документів без руху

Суд залишає без руху позовні заяви, апеляційні та касаційні скарги, заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими та виключними обставинами та надає строк на усунення недоліків, зокрема, шляхом подання доказів щодо наявності у позивача / скаржника та або його адвоката електронного кабінету в ЄСІТС (ухвала Північно-західного апеляційного господарського суду від 08.01.2024 року у справі № 902/314/22).

  • Повернення процесуальних документів

1. У випадку неусунення вищевказаних недоліків та неподання доказів реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС суд повертає відповідну заяву чи скаргу без розгляду (ухвала Північно-західного апеляційного господарського суду від 29.01.2024 року у справі № 902/314/22).

2. Суд одразу повертає без розгляду заяву (в т.ч. про забезпечення позову чи доказів), клопотання чи заперечення її заявнику у разі, якщо вони подані особою, яка зобов'язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його (ухвала Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 29.01.2024 року у справі № 910/4398/23).

  • Неврахування відзивів та пояснень

Суд має право не приймати відзив на позов, апеляційну або касаційну скаргу, пояснення третіх осіб та вирішити справу за наявними матеріалами, якщо такі документи подані особою, яка не зареєструвала електронний кабінет і не навела поважних причин невиконання такого обов'язку.

Як спрогнозувати ваші шанси на перемогу в суді? Скористайтеся ІТ-платформою LIGA360. Технології штучного інтелекту проаналізують вашу позовну заяву, щоб ви змогли оцінити перспективність справи й скоригувати аргументи. Деталі за посиланням.

Обчислення процесуальних строків

Зареєструвавшись в електронному кабінеті, учасник справи повинен активно ним користуватися та перевіряти надходження процесуальних документів, інакше може пропустити процесуальні строки на вчинення відповідних дій (подання відзиву, скарги тощо).

Після реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС суд вручає судові документи такій особі виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету. Особа має право отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Водночас реалізація такого права не впливає на обчислення перебігу процесуального строку, який починається з дати вручення копії судового рішення в ЄСІТС. Таким днем вручення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особі, а якщо судове рішення надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, то днем вручення вважається робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

З цього приводу Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду у постанові від 05.09.2023 року у справі № 906/1093/22 дійшов до висновку, що

направлення судом апеляційної інстанції копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху до електронного кабінету скаржника та повернення апеляційної скарги через неусунення недоліків є законним та обґрунтованим. Саме лише письмове прохання учасника справи, який має зареєстрований електронний кабінет, про направлення йому документів у паперовій формі без зазначення і доведення неможливості отримання судової кореспонденції в електронній формі за допомогою підсистем ЄСІТС, не вказує на допущення апеляційним судом порушення норм процесуального права і не є підставою для скасування ухвали про повернення апеляційної скарги.

Чи існує дорога назад?

Вручення судових документів в електронній формі за допомогою підсистем ЄСІТС особам, які зареєстрували електронний кабінет, є першочерговим способом вручення, який, за нашими спостереженнями, набирає популярності серед суддів різних інстанцій. Учасники мають право отримувати паперові копії судових рішень, але такий інструмент неможливо буде масово використовувати для поновлення процесуального строку чи затягнення судового розгляду, оскільки процесуальні строки обчислюють з дати вручення судових документів в електронному кабінеті.

На нашу думку, імперативне запровадження електронного кабінету та досить жорстких негативних процесуальних наслідків для широкого кола учасників судових спорів є виправданим, оскільки в кінцевому результаті може допомогти відмовитися від паперового документообігу, зекономити бюджетні кошти на поштові відправлення та прискорити розгляд судових справ, у якому зацікавлені як судді, так і добросовісні учасники. А тому ми рекомендуємо фізичним особам і фізичним особам-підприємцям також зареєструвати свої електронні кабінети, щоб оперативно реагувати на зміни у статусі розгляду судових справ.

Олександр Зубрицький, старший юрист Redcliffe Partners

Артур Муха, юрист Redcliffe Partners

Ольга Щербак, інтерн Redcliffe Partners

Читайте також: Судовий дайджест 2023 року: важливі рішення Верховного Суду

LIGA360 Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини