Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Раді пропонують врегулювати питання своєчасності отримання відповіді на адвокатський запит

Реклама

Національна асоціація адвокатів України нагадала, що за законом особи, які отримали адвокатський запит, зобов'язані не пізніше п'яти робочих днів з дня його отримання надати запитувану інформацію. На практиці відповідь адвокату датується в межах цих строків, втім реально вона може надсилатися протягом тижнів, а то й місяців, звернули увагу в НААУ.

Вирішити цю проблему покликаний законопроєкт № 10445 «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо врегулювання питання своєчасності отримання відповіді на адвокатський запит».

Автор законодавчої ініціативи О. Юрченко пропонує закріпити необхідність повідомлення адвоката про направлення відповіді на адвокатський запит.

Для цього, вважає нардеп, слід доповнити частину 2 ст. 24 Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність про те, що за проханням адвоката, інформацію та копії документів, запитувані адвокатом, слід направляти засобами електронного зв'язку з накладанням електронного кваліфікаційного підпису.

НААУ нагадала, що адвокатський запит - це письмове звернення адвоката до органу державної влади, органу місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об'єднань про надання інформації, копій документів, необхідних адвокату для надання правничої допомоги клієнту.

До адвокатського запиту додаються посвідчені адвокатом копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, ордера або доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги. Вимагати від адвоката подання разом з адвокатським запитом інших документів забороняється.

Адвокатський запит не може стосуватися надання консультацій і роз'яснень положень законодавства.

Орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, керівники підприємств, установ, організацій, громадських об'єднань, яким направлено адвокатський запит, зобов'язані не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту надати адвокату відповідну інформацію, копії документів, крім інформації з обмеженим доступом і копій документів, в яких міститься інформація з обмеженим доступом.

Якщо адвокатський запит стосується надання значного обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, строк розгляду адвокатського запиту може бути продовжено до двадцяти робочих днів з обґрунтуванням причин такого продовження, про що адвокату письмово повідомляється не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання адвокатського запиту.

За матеріалами Національної асоціації адвокатів України

Як адвокату професійно зростати й стежити за змінами? З цифровим рішенням LIGA360: Адвокат НААУ. У рішенні ви зможете переглянути навчальні продукти ВША у межах встановленого НААУ річного обсягу залікових балів, читати експертні матеріали, аналізувати законодавство й готуватися до судових засідань. Оцініть усі переваги робочого простору LIGA360: АДВОКАТ НААУ.

Читайте також:

Рада адвокатів роз'яснила, чи можна двічі використати ордер з однією серією та номером

Як адвокату згенерувати ордер, роз'яснила НААУ

РАУ змінила вимоги до скарги на адвоката

Фінмоніторинг: Рада адвокатів роз'яснила, на які документи поширюються гарантії захисту адвокатської таємниці

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини