Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як адвокату згенерувати ордер, роз'яснила НААУ

Реклама

Національна асоціація адвокатів нагадує, що в Україні існує єдина, обов'язкова для всіх адвокатів, типова форма ордера - документа, що посвідчує повноваження адвоката на надання правничої допомоги. За загальним правилом, генерування ордерів здійснюється на сайті НААУ або в раді адвокатів регіону.

Форма ордерів, а також єдині для всіх адвокатів України, адвокатських об'єднань та бюро правила виготовлення, оформлення, зберігання, обліку ордерів визначені Положенням про ордер на надання правничої (правової) допомоги, затвердженим рішенням РАУ від 12.04.2019 № 41.

Згідно з цим Положенням бланки ордерів генеруються виключно в Особистому кабінеті адвоката на сайті НААУ, слідуючи командам системи. Облік згенерованих ордерів здійснюється автоматично системою управління електронної бази даних Єдиного реєстру адвокатів України. Історія генерування ордерів відображається у відповідному розділі Особистого кабінету та в адміністративній частині електронної бази даних ЄРАУ. Адвокати, АО та АБ ініціюють генерування ордерів через сайт НААУ, в раді адвокатів регіону або, як виняток, у передбачених РАУ випадках безпосередньо у НААУ.

Сторонні ресурси, які пропонують адвокатам послуги із заповнення ордера під приводом відсутності доступу до Інтернету, небажання відвідувати особистий кабінет на сайті НААУ чи з інших надуманих причин, фактично порушують чинне законодавство України, звернули увагу в Національній асоціації адвокатів.

НААУ наголосила, що генерування ордера на сторонніх ресурсах у порушення встановленого порядку містить ознаки дисциплінарного проступку (адже невиконання рішень органів адвокатського самоврядування відповідно до ст. 34 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» є дисциплінарним проступком). Крім того, надання «послуг» з генерування ордера, а також їх використання «клієнтами» містить ознаки складу злочину, відповідальність за який передбачена ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу.

Належним і достатнім підтвердженням правомочності адвоката на вчинення дій в інтересах клієнта є лише ордер, згенерований відповідно до Положення, затвердженого рішенням РАУ від 12.04.2019 № 41.

П. 12 Положення містить повний перелік реквізитів, які має містити ордер. Деякі з них генеруються автоматично. Окремі заповнюються самостійно з метою збереження адвокатської таємниці. Відповідальність за достовірність вказаних в ордері даних несе адвокат (особа, яка видала ордер).

Матеріал підготував Богдан Кушнір,

голова Комітету НААУ з питань адвокатської практики

Усі інструменти для адвоката - у рішенні LIGA360: Адвокат НААУ. Стежте за подіями НААУ, відвідуйте навчальні програми ВША, отримуйте залікові бали в рамках підвищення кваліфікації та доступ до повної бази законодавства, судових рішень, експертної аналітики. Придбайте LIGA360: Адвокат НААУ прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини