Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НААУ закликала передбачити в законі бронювання адвокатів

Реклама

Порядок бронювання військовозобов'язаних, визначений ст. 25 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», має передбачати бронювання адвокатів як осіб, які входять до організації системи правосуддя.

З такою ініціативою голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова знову звернулася до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, а також Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, голови Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича та голови підкомітету з питань організації та діяльності адвокатури, органів надання правової допомоги Комітету ВР з питань правової політики Володимира Ватраса.

Зазначається, що пропозиція та її обґрунтування цього разу були підготовлені НААУ та подані до Кабміну і Верховної Ради у зв'язку із реєстрацією в Парламенті урядового законопроєкту № 10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку».

Документ, зокрема, передбачає зміни до ст. 25 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», згідно з якими бронюванню підлягатимуть в тому числі військовозобов'язані, які працюють або проходять службу в судах, інших державних органах та установах системи правосуддя та органах досудового розслідування. Пропонується закріпити, що порядок та організацію бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобов'язаних визначатиме Кабмін.

У НААУ вважають, що перелік військовозобов'язаних осіб, які підлягають бронюванню, необхідно доповнити адвокатами України.

Конституція встановила право кожного на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура, незалежність якої гарантується. Виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. Засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні визначаються законом (ст. ст. 59, 131-2 Конституції).

Повідомляється, що адвокатуру України складають всі адвокати України, які мають право здійснювати адвокатську діяльність. Адвокатська діяльність не є комерційною. Усі адвокати України об'єднані в Національну асоціацію адвокатів України - недержавну некомерційну професійну організацію.

Отже, з одного боку, законопроєктом пропонується бронювання суддів, прокурорів, працівників органів досудового розслідування та правоохоронних органів, осіб, які працюють в судах, інших державних органах та установах системи правосуддя, а з іншого - адвокати, які також входять до системи правосуддя (конституційні норми про адвокатуру знаходяться саме в Розділі VIII «Правосуддя» Основного Закону), не є такими, що підлягають бронюванню.

Національна асоціація адвокатів України наголосила, що діяльність адвокатури в умовах воєнного стану є надважливою:

  • по-перше, адвокатура України виконує функції із забезпечення життєво важливих національних інтересів, які визначені статтями 55, 59 Конституції;

  • по-друге, неврахування інституту адвокатури у системі органів та установ правосуддя заподіює значну шкоду соціальній сфері, оскільки призводить до руйнації системи соціального захисту населення в частині надання правничої допомоги незахищеним верствам населення та іншим громадянам, у тому числі військовослужбовцям;

  • по-третє, відсутність бронювання адвокатів негативно впливатиме на всі сектори життєзабезпечення, особливо на діяльність системи правосуддя та правоохоронних органів, бо унеможливлює виконання державою своїх функцій та нівелює дію принципів верховенства права та законності;

  • по-четверте, звуження або порушення прав та гарантій здійснення адвокатської діяльності через масову мобілізацію адвокатів завдасть значної шкоди нормальним умовам життєдіяльності громадян, які не зможуть реалізувати право на захист, рівність та змагальність, право на справедливий суд.

Враховуючи наведене, у НААУ пропонують доповнити законопроект № 10449 нормою про бронювання адвокатів, як осіб, які входять до установ та організацій системи правосуддя, та передбачити таку категорію спеціально уповноважених осіб під час розробки та затвердження Порядку та організації бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобов'язаних, що визначатиметься Кабінетом Міністрів.

Питання бронювання адвокатів планується винести на обговорення на найближче засідання Ради адвокатів України.

За матеріалами Національної асоціації адвокатів України

Детальніше про проєкт № 10449 можна дізнатися:

Кабмін зареєстрував у Раді новий законопроєкт щодо мобілізації: основні положення

Організація і порядок бронювання військовозобов'язаних: що пропонується новим законопроєктом?

Новий законопроєкт про мобілізацію містить положення стосовно арешту рахунків, обмеження керування ТЗ та виїзду за межі України

Секрет успіху адвоката НААУ - у рішенні LIGA360. Аналіз судових рішень й законодавства, моніторинги й правові сервіси, доступ до кабінету НААУ та Електронного суду. Замов сьогодні та виконуй робочі завдання ефективніше.

Як адвокату згенерувати ордер, роз'яснила НААУ

РАУ змінила вимоги до скарги на адвоката

Рада адвокатів роз'яснила, чи можна двічі використати ордер з однією серією та номером

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини