Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НААУ висловилася щодо пропозицій посилення відповідальності за військові порушення

Реклама

Національна асоціація адвокатів України зазначає, що посилення адміністративної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію негативно позначиться на якості реалізації принципу законності під час розгляду справ і накладення стягнень.

На прохання голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергія Іонушаса у НААУ підготували пропозиції та зауваження до урядового законопроєкту № 10379 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення».

У НААУ поінформували, що документ було розроблено у зв'язку з необхідністю удосконалення організаційно-правових засад комплектування Збройних Сил України та посилення відповідальності за військові порушення.

Зокрема, проєктом запропоновано внести зміни до КУпАП щодо збільшення штрафів за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку (ст. 210) та за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (ст. 210-1).

У Національній асоціації адвокатів України критично поставилися до таких ініціатив, оскільки вони не забезпечать досягнення задекларованих цілей. Ані чинна редакція норм, ані запропоновані зміни не передбачають:

  • деталізації діянь, за вчинення яких передбачається відповідальність. Це ускладнює належну правову кваліфікацію за відповідними складами правопорушень;

  • належного визначення спеціального статусу суб'єкту правопорушення залежно від того чи іншого діяння як підстави притягнення до відповідальності;

  • диференціації видів та розміру стягнення залежно від суб'єкта правопорушення.

У зв'язку з цим у НААУ нагадали, що відповідно до частини першої статті 33 КУпАП при накладенні стягнення повинні враховуватися характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність.

У Національній асоціації адвокатів України вказали, що запропоноване кратне збільшення розміру штрафу без удосконалення засад притягнення до відповідальності в контексті статей 210 та 210-1 КУпАП не відповідає меті законопроєкту, адже не забезпечує досягнення поставлених цілей.

Докладніше з цими та іншими зауваженнями і пропозиціями Центру надання методичної допомоги та координації волонтерського руху адвокатів з правового захисту військовослужбовців НААУ до проекту № 10379 можна переглянути за посиланням.

За повідомленням Національної асоціації адвокатів України

Усі інструменти для адвоката - у рішенні LIGA360: Адвокат НААУ. Стежте за подіями НААУ, відвідуйте навчальні програми ВША, отримуйте залікові бали в рамках підвищення кваліфікації та доступ до повної бази законодавства, судових рішень, експертної аналітики. Придбайте LIGA360: Адвокат НААУ прямо сьогодні.

Читайте також:

Кабмін пропонує посилити відповідальність за військові правопорушення

НААУ готує позицію щодо конституційності норми Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини