Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НААУ готує позицію щодо конституційності норми Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність

Реклама

На розгляді Конституційного Суду перебуває справа щодо відповідності Конституції ч. 6 ст. 45 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

КСУ просить Національну асоціацію адвокатів України надати позицію стосовно питань, порушених у конституційній скарзі. Відповідний лист від судді-доповідача Віктора Кичуна надійшов до секретаріату НААУ.

Національна асоціація адвокатів нагадала, що відповідно до оскаржуваної норми з моменту державної реєстрації НААУ її членами стають всі особи, які мають свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Інші особи стають членами НААУ з моменту складення присяги адвоката України.

На думку скаржника, ця норма є порушенням його конституційного права на свободу об'єднання громадян у громадські організації.

Справу розглядав 17 січня у формі письмового провадження Перший сенат КСУ на відкритій частині пленарного засідання. Суд перейшов до закритої частини для ухвалення рішення (детальніше).

Відомо, що автор скарги у червні 2021 року звернувся до суду з позовом до Держави Україна, в особі обласного управління Державної казначейської служби про стягнення моральної шкоди, завданої йому державною політикою. Він вимагав стягнути моральну шкоду за примусове (на підставі закону) набуття ним членства в НААУ. Суди відмовили у задоволенні цього позову.

За повідомленням Національної асоціації адвокатів України

Адвокати - члени НААУ отримали ексклюзивний цифровий продукт. LIGA360: АДВОКАТ НААУ - це доступ до кабінету і подій ВША НААУ, новини й експертна аналітика, повна база законодавства й судових рішень, інструменти для просування адвокатських послуг та подання звітності. Замовте доступ до системи прямо зараз.

Читайте також:

ТОП-10 важливих судових рішень для бізнес-адвоката

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини