Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд підтримав позицію податківців щодо сплати орендної плати за землю

Реклама

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду у постанові від 26.12.2023 у справі № 826/10917/16 підтримав позицію податківців щодо обов`язку позивача - суб'єкта господарювання сплачувати орендну плату за землю, оскільки він, як власник нерухомого майна, є платником земельного податку в розумінні податкового законодавства. Про це повідомила прес-служба ДПС.

ВС зазначив, що умовою несплати земельного податку за зазначеною системою оподаткування є те, що суб'єкт господарювання, який є власником чи користувачем земельної ділянки, використовує цю землю для проведення господарської діяльності. Можливість звільнення від сплати цього податку за інших умов, наприклад, коли окремо надається в найм будівля, її частина чи нежиле приміщення без земельної ділянки, на якій розміщена перелічена нерухомість, не встановлена.

Також в рішенні Суду зазначається, що правове відношення між власністю на земельну ділянку чи користування нею та обов'язком сплати земельного податку не припиняється у разі набуття власником чи користувачем земельної ділянки статусу суб'єкта господарювання та обрання ним виду економічної діяльності і системи оподаткування, які не передбачають використання земельної ділянки в господарській діяльності. Тобто, з набуттям ознак (якості) суб'єкта господарювання фізична особа, яка ним стала, не перестає бути власником чи користувачем земельної ділянки і не звільняється від обов'язку сплати земельного податку.

У разі надання в оренду будівель, споруд або їх частин за договором оренди, одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також яка прилягає до будівлі або споруди, тобто підприємницька діяльність наймодавців провадиться обов`язково за рахунок надання в оренду майна і земельної ділянки, а позивачем не доведено  факту використання саме земельної ділянки, на якій розміщена двоповерхова нежитлова будівля для провадження господарської діяльності.

Читайте також: Набув чинності Закон про часткове повернення документальних податкових перевірок

Плани-графіки перевірок органів держнагляду на 2024 рік - є у LIGA360. А ще ви знайдете довідкову інформацію та алгоритми дій, щоб максимально захистити свій бізнес. Спробуйте LIGA360 прямо сьогодні.

Як спрогнозувати ваші шанси на перемогу в суді? Скористайтеся ІТ-платформою LIGA360. Технології штучного інтелекту проаналізують вашу позовну заяву, щоб ви змогли оцінити перспективність справи й скоригувати аргументи. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини