Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон щодо забезпечення безперервності здійснення правосуддя найвищим судом у системі судоустрою України

Реклама

Сьогодні, 27 грудня 2023 року, набув чинності Закон № 3481-IX про внесення змін до розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з Рішенням Конституційного Суду України від 18 лютого 2020 року №2-р/2020 щодо забезпечення безперервності здійснення правосуддя найвищим судом у системі судоустрою України.

Прес-служба Апарату ВР роз'яснила основні його положення.

Зокрема, Законом передбачається, що:

  • Голова Верховного Суду зараховує суддів Верховного Суду України до штату Верховного Суду у касаційний суд тієї спеціалізації, що відповідає спеціалізації судової палати Верховного Суду України, в якій такий суддя здійснював правосуддя;

  • до апарату Верховного Суду переводяться працівники апарату Верховного Суду України без обов'язкового проведення конкурсу на рівнозначні посади, за умови їх наявності.

  • визначено можливість та порядок переведення судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищого господарського суду України, Вищого адміністративного суду України до апеляційного суду чи місцевого суду, який відповідає спеціалізації такого судді.

Крім того, встановлюється, що судді Верховного Суду України, обрані на посади до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», та судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищого господарського суду України, Вищого адміністративного суду України, переведені до інших судів, оцінюються Вищою кваліфікаційною комісією суддів України на відповідність займаній посаді за критеріями компетентності, професійної етики та доброчесності.

Як спрогнозувати ваші шанси на перемогу в суді? Скористайтеся ІТ-платформою LIGA360. Технології штучного інтелекту проаналізують вашу позовну заяву, щоб ви змогли оцінити перспективність справи й скоригувати аргументи. Деталі за посиланням.

Читайте також: Чи можна зі спадкоємців стягнути заборгованість по аліментам спадкодавця: рішення ВС

Нерухомий автомобіль, що завдав шкоди через його загоряння, є джерелом підвищеної небезпеки

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини