Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На шляху до ЄС: до і після початку переговорів

Реклама

Невідворотний шлях України до Європейського Союзу (ЄС) розпочався в 2014 році, коли кожен з нас чітко дав відповідь на запитання, хто ми і які ми цінності поділяємо. Після революції гідності невідворотний курс на повернення України до ЄС був закладений в Конституцію України. Була визначена стратегія: Україна - геополітично, економічно і культурно повноправний член європейською спільноти, що повністю поділяє цінності ЄС. Формально європейський вектор розвитку України був закріплений підписанням у 2014 році Угоди про асоціацію, яка передбачала посилення політичної та економічної інтеграції з Європейським Союзом. Незважаючи на це, адаптація законодавства ЄС просувалось повільними темпами, ми все ще не могли говорити з представникам європейської спільноти на одній мові. Здавалось, що в нас є час адаптувати, імплантувати, доопрацювати та подумати. Розпочата росіянами війна вказала нам на невідворотність змін і головне на брак часу. 28 лютого 2022 року у прискореному режимі Україна подала заявку на членство в ЄС. Після подання заявки 17 червня 2022 року Європейська Комісія надала свій висновок та ухвалила рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Саме це рішення є основним для подальшого руху до початку переговорів про вступ до ЄС.

Після відповідного рішення Україні було висунуто сім основних умов для початку переговорів про вступ до ЄС після виконання яких Європейська Рада прийняла рішення про відкриття переговорів. Відповідно до аналітичного звіту Європейської Комісії (ЄК) Україна змогла здійснити суттєві зміни у всіх семи напрямках, проте на момент публікації звіту три з зазначених рекомендацій не були повністю виконані Загалом, часткове виконання відповідних критеріїв є цілком нормальною практикою, яка не зупиняє подальший рух країни-кандидата у переговорному процесі. Окремо варто зазначити, що фактично проведення переговорів означає два процеси (гармонізація національного законодавства з acquis) та переговорний процес, що передбачає обговорення та роботу з окремим проблемами наближення законодавства.

Початок переговорів.

Формально процес початку переговорів є другою стадією процесу приєднання країни-кандидата до ЄС, який включає адаптацію та готовність виконувати право ЄС, а також готовність впроваджувати адміністративні, економічні та інші реформи, які необхідні для виконання критеріїв, які визначенні для країни, так звані критерії приєднання. Проведення переговорів це дуже тривалий та складний процес, який фактично передує стадії підписання Договору про вступ до ЄС. За останні роки процес проведення переговорів дещо змінився у зв'язку з ухваленням нової методології розширення ЄС, що передбачає, окрім всього іншого, можливість прискореного процесу проведення переговорів або навпаки надання країні-кандидату можливості більш ретельно пропрацювати переговорні можливості. Безумовно, такі зміни є позитивними в частині строків, на які може розраховувати Україна в умовах повномасштабної війни.

Самі переговори відбуваються між міністрами та послами країни ЄС у форматі міжурядової конференції. Окремо по кожному переговорному розділу будуть проводитись двосторонні зустрічі між представниками міністерства та ЄК. Фактично, такі зустрічі є формуванням спільного плану дій для країни-кандидата. У випадку, якщо якісь умови зазначені в такому плані виконати не можливо, країні-кандидату може надаватись перехідний період для виконання відповідних умов після підписання Договору про вступ. Якщо подитись на практику вступу інших країн, то такі перехідні умови часто стають результатом переговорного процесу.

Основним у переговорному процесі є скринінг (перевірка), який полягає у детальній перевірці кожної умови щодо приєднання. Згадаємо тут сім вимог для України про які було зазначено вище та нормативно-правові акти, які Україна має прийняти для їх виконання.

За результатами скринінгу ЄК презентує відповідний звіт (screening report). Висновки цього звіту є рекомендацією ЄК або відкрити переговори або виконати певні умови зазначені у звіті. Загалом, мова йде про шість кластерів (Fundamentals, Internal market, Competitiveness & inclusive growth, Green agenda & sustainable connectivity, Resources, agriculture & cohesion, External relations ), поділених на 35 переговорних розділів.

Варто зазначити, що Україна вже провела власний скринінг, що може полегшити проходження відповідного етапу переговорів. За результатами скринінгу, ЄК виставлятиме opening and closing benchmarks по кожному з переговорних розділів. Рівень вимог ЄС відповідатиме стану справ з наближенням законодавства України до актів права ЄС.

Відповідно до методології розширення Європейського Союзу, саме розділи 23.24 (Judiciary and fundamental right та Justice, freedom and security) є основою переговорного процесу. Варто зауважити, що саме здійснення реформ в сфері верховенства права і правосуддя є ключовими для просування переговорного процесу. Без здійснення реформ та імплементації рекомендацій у цих сферах, переговори навряд чи можуть стати успішними.

Що далі ?

По-перше, це формування преговорної рамки для ведення переговорів. Вона буде сформована залежно від стану виконання реформ в рамках рекомендацій ЄК при ухваленні рішення про початок переговорів.

По-друге, подальше здійснення реформ та адаптація законодавства. На сьогодні Україна має прийняти більше 3000 нормативно-правових актів, які також будуть розглядатись в рамках переговорного процесу. Ці норми стосуються різних сфер законодавства та секторів.

Якщо для всіх розділів переговорів у рамках тематичного блоку виконані «початкові критерії», країну-кандидата запрошують представити свою переговорну позицію щодо всіх розділів, які є частиною цього самого блоку. «Заключні критерії» є невід'ємною частиною спільної позиції ЄС і вони гуртуються на імплементації, розбудові спроможності, узгодженні процедур та подальшого узгодження з політиками ЄС щодо фінансів та згуртованості.

Важливо, що для попереднього закриття переговорів за кожним із розділів країна-кандидат повинна довести високий ступінь гармонізації зі стандартам ЄС за відповідним розділом. Завершення переговорів може тривати від декількох років і завершується, коли країна-кандидат і ЄС досягають згоди за всіма розділами переговорів. На фінальній стадії проведення переговорів узгоджується дата вступу та умови фінансування. Саме формальні процедури між закінченням переговорів та ратифікацією необхідних документів займають від півтора до двох років. Після завершення переговорів готується проєкт договору про вступ. Він має бути схвалений Радою ЄС одноголосно та Європейським Парламентом через процедуру надання згоди. Після підписання Договір про вступ має бути ратифікований парламентами як країни-кандидата, так і всіх держав-членів ЄС.

Враховуючи вищеозначене стадія проведення переговорів може при оптимістичному сценарії зайняти декілька років, так само як інші формальні процедуру підписання та ратифікації Договору про вступ. Дата вступу до 2030 року може стати реальністю за умови ретельного виконання нашого домашнього завдання та розуміння невідворотності обраного шляху в умовах повномасштабної війни.

Буквич Анна, кандидат юридичних наук, адвокат, заступник Голови Комітету АПУ з міжнародного права, юридичний менеджер Alter Domus (Luxembourg)

LIGA360 дає змогу перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв'язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням.

Вам також буде цікаво: Україна на шляху до членства в ЄС: які кроки вже позаду і що ще необхідно зробити

ТОП-10 юридичних порад для ведення бізнесу за кордоном

Цікаві судові рішення у спорах з держорганами 2023

Практика реструктуризації кредитних зобов'язань під час війни: що, як і коли

Фінмоніторинг під час війни: що потрібно врахувати?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини