Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги

Реклама

Володимир Зеленський підписав Закон № 3448-IX (проект № 9111) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги».

Закон містить низку важливих норм, які врегульовують питання ввезення та обліку гуманітарної допомоги.

У першу чергу - законодавчо закріплюється спрощення процедури ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги.

Також на рівні Закону запроваджується необхідність використання електронної системи обліку гуманітарної допомоги. Мінсоцполітики повідомило, що запустило таку платформу - Автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги - з 1 грудня. Зазначається, що за цей час завдяки системі до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги було внесено 3053 отримувачів, загалом у Реєстрі вже понад 4,5 тисяч юридичних осіб, які можуть офіційно завозити гуманітарну допомогу до України.

Окрім цього, розширюється перелік отримувачів гуманітарної допомоги. Раніше це могли бути зареєстровані в Україні благодійні фонди та громадські організації з визначеними напрямками статутної діяльності. Тепер до переліку додаються іноземні благодійні організації, представництва яких акредитовані в Україні. Також отримувачами можуть бути неприбуткові державні та комунальні установи, органи місцевого самоврядування, надавачі соціальних послуг.

Серед іншого, врегульовується питання визнання товарів гуманітарною допомогою. Так, придбані благодійними організаціями за кордоном товари, які при ввезенні в Україну задекларовані як гуманітарна допомога, мають бути безоплатно роздані набувачам протягом 90 днів з дати перетину митного кордону. У такому випадку товари будуть визнані гуманітарною допомогою.

Серед важливих норм - також можливість передавати транспортні засоби військовим як фізичним особам (набувачам) як гуманітарну допомогу.

За повідомленням Урядового порталу

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов'язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.

Встигніть отримати знижку до 40 % для рішень LIGA360. Заповніть заявку - і наш менеджер запропонує тариф, який підходить саме вам.

Читайте також:

Порядок вручення повісток 2023: хто та де має право вручати?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини