Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок вручення повісток 2023: хто та де має право вручати?

Реклама

В Україні триває загальна мобілізація, оголошена після запровадження воєнного стану у зв'язку з військовим вторгненням росії. Відповідно до ст. 65 Конституції України, захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. Відповідно до вищезазначеного, відбувається призов військовозобов'язаних до лав Збройних Сил України на військову службу. ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» передбачає, що чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані за викликом з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік. Відповідно виклик здійснюється шляхом вручення повісток.

Нижче визначаємо порядок та умови вручення повісток.

Відповідно до п. 56 Постанови КМУ «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» від 21 березня 2002 р. №352 оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

На даний момент існує чотири види повісток:

- Повістка, яка вручається з метою уточнення облікових даних;

- Повістка на проходження військово-лікарської комісії;

- Повістка на строкову військову службу;

- Мобілізаційне розпорядження.

Вручення повісток проводиться через уповноважених на те осіб, зокрема через:

  • представників органів місцевого самоврядування;

  • керівників підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності;

  • представників закладів освіти;

  • посадових осіб районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Повістка повинна містити:

- назву «ПОВІСТКА»;

- ПІБ військовозобов'язаного;

- адресу місця реєстрації або місця фактичного проживання військовозобов'язаного;

- номер повістки;

- номер і дату розпорядження ТЦК та СП про необхідність явки військовозобов'язаного;

- дату, час і адресу ТЦК та СП для явки військовозобов'язаного;

- найменування посади та ініціали (ініціал власного імені) і прізвище керівника ТЦК та СП, який видав повістку;

- підпис керівника ТЦК та СП, що видав повістку;

- дату видачі повістки;

- мокру печатку ТЦК та СП, посадова особа якої видала повістку.

Повістка має виписуватися завчасно (зокрема в приміщенні ТЦК та СП) на підставі розпоряджень територіального центру комплектування та соціальної підтримки та підписується його керівником. На підставі вищезазначеного, уповноважені особи мають право вручати завчасно заповнені повістки, а не заповнювати їх перед врученням. Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків. Вищезазначене підтверджується Постановами Верховного Суду від 14.12.2021 року у справі №761/8429/16-к та від 28.01.2020 року у справі № 759/5435/16-к.

У випадку, коли про отримання повістки розписались дружина, батьки, сусіди чи інші особи повістка є неналежно врученою. Якщо повістка була видана не особисто і на ній немає підпису, отримувач може не з'являтися до ТЦК та СП.

Крім цього, передбачено випадки коли можливо відмовитись від отримання повістки. Зокрема у разі:

  • якщо у документі вказані неправильні дані особи

  • повістку вручає не уповноважена для цього особа;

  • немає печатки /підпису комісара ТЦК та СП.

У такому разі співробітник ТЦК та СП повинен скласти акт про відмову від отримання повістки у присутності свідків.

При цьому необхідно зазначити, що незначна помилка у повістці не є поважною причиною відмови від отримання повістки або неприбуття у ТЦК та СП у розумінні вимог чинного законодавства, та у випадку неявки може настати адміністративна відповідальність, а за наявності відповідних підстав і кримінальна відповідальність.

Чинним законодавством не визначено місце, де повинна вручатися повістка, тому фактично її можуть вручити в будь-якому місці, в парку, на блокпостах, на вулиці чи іншому публічному місці.

Зокрема, п. 32 і 47 Постанови КМУ «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» від 21 березня 2002 р. №352 зазначено про видачу повісток за місцем проживання та за місцем роботи військовозобов'язаного, однак вручення повістки в будь-яких інших місцях є також законним.

Окремо зазначаємо, що п. 9 Постанови КМУ «Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» від 23 лютого 2022 р. №154 передбачені завдання ТЦК та СП. Повноважень щодо затримання особи чи примусового приводу даною Постановою не передбачено. Тому безпідставно затримувати особу та примусово доставляти до ТЦК та СП уповноважені особи не мають права. При цьому відповідно до абзацу 36 п.9 вищезазначеної Постанови уповноважені особи ТЦК та СП можуть звертатись до органів Національної поліції України щодо доставленні відповідних осіб до ТЦК та СП.

Висновки. Не слід забувати, що наразі в Україні війна. Усі ТЦК та СП працюють у повну силу. Тому спілкуватись з уповноваженими представниками ТЦК та СП потрібно врівноважено та спокійно. Однак у випадку порушення Ваших прав слід звертатись до правоохоронних органів, адвокатів та на гарячі лінії ТЦК та СП.

Сергій Савинський, адвокат АО "GRACERS"

Потрібно більше роз'яснень і аналітики щодо нормативного акту? Спробуйте Legal Solution. Воно допоможе швидко зорієнтуватися в складних правових питаннях та дізнатися, як саме застосовуються НПА у вашій галузі. Замовте рішення за посиланням.   

Читайте також: Які пільги передбачено для учасників бойових дій та членів їх сімей?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини